Hrvatski radio

Radio Zadar

"Svi žive od osporavanih humanističkih znanosti!"

17.05.2019.

13:29

Autor: Filip Matijević

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

Hrvatsko-ugarski vladari, "Pacta conventa", hrvatska manjina u Mađarskoj, mađarska u Hrvatskoj, razdoblje iza Željezne zavjese... brojne su poveznice Hrvatske i Mađarske. Nova stranica odnosa otvorena je jutros u Biogradu.

Hrvatsko-mađarski odnosi kroz prošlost - naziv je dvodnevnog međunarodnog znanstvenog skupa koji je jutros započeo u hotelu Adria u Biogradu. Četrdesetak hrvatskih i mađarskih znanstvenika izlaže o posebnostima i poveznicama ovih dviju država i dvaju naroda. Organizatori su Sveučilište u Zadru, Institut za povijest Mađarske akademije znanosti iz Budimpešte te Matica hrvatska - Ogranak Zadar. O cilju skupa govori Ante Uglešić s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru:

Cilj je prikazati u čemu smo to sve imali zajedničke dodire, što nas veže - najviše kroz prošlost; naravno počevši od kulture, arheologije, povijesti, jezika... jer, naravno, velika manjina hrvatska danas je u Mađarskoj i obratno...

Bila je ovo prigoda i da zanimljvo o važnosti humanističkih znanosti progovori Tomislav Galović s Odjela za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu:

Humanističke znanosti su non-stop kritizirane od ovih STEM područja u kojima se govori kako su oni uvijek napredniji. Međutim, treba postaviti drugo pitanje: ako su oni tako napredniji, zašto je onda nama tako loše? Kulturna baština, turizam... žive od nas!

Znanstveni skup održava se uz financijsku potporu Grada Biograda kao pokrovitelja i Zadarske županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.