Hrvatski radio

Radio Zadar

Švicarci na referendumu odlučuju o uvedenim Covid potvrdama

28.11.2021.

08:40

Autor: hina

Švicarci na referendumu odlučuju o uvedenim Covid potvrdama

Švicarci na referendumu odlučuju o uvedenim Covid potvrdama

Foto: - / -

Švicarski birači odlučit će na referendumu hoće li se poništiti uvođenje covid potvrde koja je trenutno potrebna za dokazivanje cijepljenja, oporavka ili negativnog testa. U nedavnim anketama oko 60 posto ispitanika bilo je protiv ukidanja covid potvrde.

Švicarski birači odlučit će na referendumu u nedjelju hoće li se poništiti uvođenje covid potvrde koja je trenutno potrebna za dokazivanje cijepljenja, oporavka ili negativnog testa. 

Protivnici potvrde natjerali su peticijom vlasti da se o tome glasa. Protive se covid potvrdi za ulazak na događaje ili u restorane, navodeći da bi to podijelilo državu i neizravno prisililo ljude na cijepljenje.
Međutim, u nedavnim anketama oko 60 posto ispitanika bilo je protiv ukidanja covid potvrde.
Na nedjeljnom referendumu glasa se i o inicijativi medicinskog osoblja, koja će vjerojatno biti prihvaćena.
Zahtijevaju se veće plaće, bolji uvjeti rada i više novca za obrazovanje i obuku. Stručno medicinsko osoblje mjesečno zarađuje u prosjeku više od 4000 eura bruto.
Međutim, troškovi života u Švicarskoj su visoki, a ne postoje olakšice za poslodavce za doprinose za zdravstveno osiguranje zaposlenih.
Vlada želi više ulagati u obuku, ali uvjete rada prepustiti poslodavcima.
Glasat će se i o tome kako se imenuju savezni suci. Do sada ih je birao parlament prema raspodjeli glasova među strankama.
Zagovornici inicijative tvrde da se time nestranački pravnici stavljaju u nepovoljan položaj i predlažu stručno povjerenstvo kompetentnih pravnika koji bi se potom odlučivali ždrijebom.
U anketama je oko polovica bila za, a mnogi su još uvijek neodlučni.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.