Hrvatski radio

Radio Zadar

Svjedočanstva o muci i vapaju Škabrnje

12.11.2016.

07:32

Autor: F. Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Drama koja je do sada dobila hvaljene kritike, u Zadar dolazi prvi put i to u tjednu kada Škabrnja obiježava 25. obljetnicu stradanja. U predstavi "Škabrnjska golgota" prikazani su stvarni likovi i događaji. Izvedu je amaterski glumci ovoga kulturnog društva te ženska klapa Karmel iz Turnja.

Autorica predstave Mladenka Gruica, voditeljica KUD-a Sveti Kliment iz Gornjeg Sitnog kod Žrnovnice za naš program ističe:

           Sva ta svjedočanstva je gospodin Ante Milković sabrao u djelo "Naša Škabrnja"a ja sam nekako smogla hrabrosti i snage da sa svojim ljudima iz vrijedne kulturno-umjetničke udruge Sveti Kliment djelo i zaživi. Ovom predstavom odnosno živim svjedočanstvom želimo poručiti da žrtva nije zaboravljena - govori Gruica.

Povodom obilježavanja 25. obljetnice stradavanja mještana Škabrnja, Zajednica Udruga veterana Vojne policije iz Domovinskog rata RH (ZUVVPDR RH), Udruga veterana Vojne policije sudionika Domovinskog rata Zadarske županije (UVVPSDR Zadarske županije) i Udruga žena iz Domovinskog rata Zadar organiziraju u subotu, 12. studenoga u HNK Zadar s početkom u 18.00 sati predstavu "Škabrnjska golgota" koju izvode amaterski glumci KUU Sv. Kliment te ženska klapa Karmel iz Turnja.

Uz gore navedene braniteljske udruge suorganizatori su Ministarstvo hrvatskih branitelja RH, Zadarska županija i Grad Zadar, općina Škabrnja.  

Drama "Škabrnjska golgota"

Autor i režija: Mladenka Gruica

Izbor glazbe: Toma Gruica

Inspicijent: Pave Gruica

Trajanje: 45 min

 Kroz ovo djelo prisjećamo se na poseban način nevinih žrtava Domovinskog rata, žrtava Škabrnje i zadarskog kraja. Sravnjena sa zemljom s više od osamdeset nedužnih stanovnika (četrdeset samo u jednom danu ) Škabrnja je svojom tragedijom postala i dio tragedije hrvatskog naroda i prema tome dio svakog od nas .Ove scenske slike nastale su prema potresnim svjedočanstvima i izjavama svjedoka, sudionika, a ujedno i žrtava zbivanja u Škabrnji 18.11.1991 koje je gosp. Ante Milković sabrao u djelo "Naša Škabrnja".

 U drami "Škabrnjska golgota" prikazani su stvarni likovi i događaji. Njihova svjedočanstva o muci i vapaju, kriku i smrti koji se digao u visine. Nedužni težaci i njihove obitelji zatečene tog jutra, postaju mučenici. Ovim prikazom želimo poručiti da hrvatski mučenici i Škabrnja nisu zaboravljeni, a svojim zajedništvom njihovu žrtvu svjedočimo ljubavlju prema čovjeku, bližnjem i Domovini.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.