Hrvatski radio

Radio Zadar

Svjetionici hrvatske obale

20.04.2017.

09:49

Autor: Matea Gugić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svi koji vole more, fotografije i plovidbu, i koji su htjeli saznati nešto više o povijesti svjetionika istočne obale Jadrana, bili su sinoć u Gradskoj loži na predstavljanju knjige Legende svjetla autora Jurice Gašpara.

Legende svjetla, naziv je prve knjige o svjetionicima predstavljene sinoć pred mnogobrojnom publikom. Autor knjige, novinar Jurica Gašpar, zajedno sa svojim suradnicima, Gordanom Smadilom, predsjednikom udruge Lex Mediterraneum i profesorom dr. Mithadom Kozličićem pokušao je u kratkom vremenu sažeti 12 tjedana plovidbe i otkrivanja impresivnih 50 svjetionika pa i onih najzabačenijih na Jadranu koje je projektirala i izgradila Austro-Ugarska još u 19. stoljeću. Upitali smo samog autora koje bi iskustvo posebno odvojio:

Sva su mi iskustva bila nezaboravna. Jedan adrenalin koji pruža jedrenje po takvom moru. Jedan osjećaj koji vabi prošlost kad su građene ove lanterne u vrijeme kad se putovalo na puno primitivnije načine negoli je to danas. Za potrebu za svjetionicima kad se živjelo puno primitivnije nego je danas na toj lanterni i radilo, je stvaralo jedan povratak u prošlost.

U knjizi su također izjave 30 živih svjedoka koji su pristali dati dio svojeg iskustva dugogodišnjeg rada na moru. Oni su, priznaju, vrlo zadovoljni poslom svjetioničara jer znaju da imaju svrhu: donositi svjetlo drugima. Kako je danas veliki dio svjetionika automatiziran, autor knjige smatra kako se izgubila duša kada se izgubilo čovjeka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.