Hrvatski radio

Radio Zadar

Svjetlo na kraju tunela za Nauta Lamjanu?

03.06.2015.

13:25

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Do kraja ove godine kaljsko brodogradilište Nauta Lamjana moglo bi izaći iz stečaja. Najavljeno je i novo ulaganje od 1,3 milijuna eura.

Iako se činilo kako će ovo stoljetno brodogradilište završiti u likvidaciji, do obrata  je došlo nakon što su se vlasnici i većinski vjerovnici odlučili uključiti u program sanacije. 

Ova je godina bila poslovno uspješna za kaljsko brodogradilište, a novi ugovori zalog su da će se tako i nastaviti. Istodobno, u  tijeku je priprema stečajnoga plana prema kojem bi se vjerovnici naplatili u sljedećih 5 godina u 50-postotnom iznosu. Raduje i najava novih ulaganja u brodogradilište:

Upravo pripremamo jedan projekt gdje bi od Erste banke zatražili oko 1,3 milijuna Eura za ulaganje za infrastrukturu škvera kako bi se tehnologija obnovila infrastruktura, nastavila proizvodnja u punom opsegu.  

kaže stečajni upravitelj Alein Khan. Podsjećamo radnička potraživanja otkupili su većinski vlasnici. Khan očekuje i nova zapošljavanja no ono što će u budućnosti biti problem je nedostatak kvalificirane radne snage kaže Khan:

Znači kvalificiranih majstora će trebati, i takvi su uvijek dobro došli. Mi smo remontnu sezonu jedva izvukli, jer nam je nedostajalo kvalificirane radne snage. Bilo je ovih bez kvalifikacija, ali za određene poslove trebaju baš kvalificirani zavarivači, tokari, mehaničari, električari itd. To će nama biti problem u budućnosti, manjak radne snage ne višak.

Budućnost brodogradilišta svakako će ovisiti i o skorašnjem sudskom sporu u kojem Nauta Lamjana tuži Republiku Hrvatsku za izvlaštenje pomorskog dobra vrijednosti oko 130 milijuna kuna.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.