Hrvatski radio

Radio Zadar

Svjetski dan mentalnog zdravlja

10.10.2013.

13:50

Autor: sd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski je dan mentalnog zdravlja koji se obilježava od 1992. godine, na današnji dan u više od stotinu zemalja širom svijeta. Mentalno zdravlje jedno je od osnovnih prava svake osobe te ključni resor socijalnog i ekonomskog razvoja nacije.

Duševni poremećaji predstavljaju jedan od prioritetnih javnozdravstvenih problema kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Prilikom obilježavanja Dana mentalnog zdravlja skreće se pozornost da nema zdravlja bez mentalnog zdravlja te da je potrebno u njega investirati, osobito uvođenjem programa u zajednici.

Zajedničko obilježje mentalnih bolesti su velike patnje pojedinca, ali i veliki ekonomski troškovi za društvo u liječenju tih bolesti. Oboljele osobe izložene su socijalnoj izolaciji, smanjena im je kvaliteta života i povećana smrtnost. Ustanova koja pomaže da se psihički bolesne ososbe socijaliziraju je Dnevni boravak Doma sv. Frane. Otvoren prije 6 godina tada je bio prva takva ustanova u Hrvatskoj koja skrbi za psihički bolesne odrasle osobe.
Smješten u prizemlju zgrade bivšega Prekršajnog suda Boravak brine za svoje štićenike, od 7 do 16 sati, uz osiguranu prehranu i zdravstvenu skrb.

"Željelo se zbrinuti osobe koje žive u vlastitim obiteljima, a da im se pruži mogućnost da se što više socijaliziraju i uključe u svoju zajednicu. Znamo da psihički bolesne ososbe ostaju u okrilju svoga doma i nerado izlaze vani. Što zbog vlastitog straha od prihvaćanja okoline ali ponekad i realnog straha jer ta je stigma još uvijek poprilično jaka u našem društvu"pojašnjava voditeljica Dnevnog boravka Vesna Dujić, dipl. socijalna radnica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.