Hrvatski radio

Radio Zadar

Svjetski dan pletenja u Bibinjama

10.06.2017.

08:56

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pletenje poboljšava koncentraciju, koordinaciju, te zbog produktivnosti i kreativnosti povećava samopouzdanje. Povoljno djeluje na artritis, a 20 minuta pletenja usporit de otkucaje srca osobi koja plete i usporiti disanje te omoguditi opuštanje.

Općina Bibinje poziva vas na obilježavanje Svjetskog dana pletenja u javnosti. Pridružite se ove subote u 19 sati na šetnici Taline u obilježavanju najvećeg događaja o pletenju na svijetu.

Bibinjski plet – naziv je manifestacije, kojoj je želja naučiti mlade generacije kako se nekada pleo Bibinjski plet. Cilj obilježavanja Svjetskog dana pletenja u javnosti je promoviranje ove tradicijske vještine duboko ukorijenjene u hrvatsku kulturnu baštinu, te promoviranje pletenja kao razbibrige i jedne od aktivnosti namijenjene suzbijanju stresa.

Zagovornici pletenja ističu višestruku korist pletenja, kažu da poboljšava koncentraciju, koordinaciju, te zbog produktivnosti i kreativnosti povedava samopouzdanje. Povoljno djeluje na artritis, a 20 minuta pletenja usporit će otkucaje srca osobi koja plete i usporiti disanje te omogućiti opuštanje.

Uz promociju vještine tu je i razbijanje predrasuda o pletačima i pletiljama, te njihovoj intelektualnoj i starosnoj strukturi. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.