Hrvatski radio

Radio Zadar

Svjetski dan zdravlja: "Porazimo šećernu bolest"

07.04.2016.

08:48

Autor: S. Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

„Porazimo šećernu bolest" - poruka je današnjeg Svjetskog dana zdravlja. Kao nefrolog, ministar zdravlja Dario Nakić upozorava da je u Hrvatskoj sve veći broj oboljelih od dijabetesa koji je, uz ostalo, uzročnik oštećenja bubrega.

  "Činjenica je da većina bolesnika s dijabetesom na dijalizu dolazi u kasnijoj dobi, što znači kako je većina oboljelih svjesna da dobra kontrola šećerne bolesti osigurava kvalitetu i produžetak života", ističe ministar Nakić. 

      "Fizička aktivnost, prestanak pušenja, prehrana koja nije bazirana na ugljikohidratima, više voća i povrća. Sami sebi možemo napraviti ne malo, već puno. Svakodnevno pola sata šetnje smanjuje razinu glukoze u krvi i povećava iskoristivost glukoze u mišićima. Sve to, uz redovite kontrole liječnika,može pomoći u prevenciji oštećenja ciljanih organa",  savjetuje ministar zdravlja Dario Nakić u povodu Svjetskog dana zdravlja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.