Hrvatski radio

Radio Zadar

Svjetski je dan mentalnog zdravlja

10.10.2019.

13:23

Autor: Suzana Dražić

Svjetski je dan mentalnog zdravlja

Svjetski je dan mentalnog zdravlja

Foto: - / -

Glavni cilj kampanje obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja je smanjenje stope samoubojstava u cijelom svijetu. Da bi se to postiglo potrebna je prevencija mentalnih bolesti,smanjenje stigme povezane s duševnim bolestima i poboljšan pristup skrbi o mentalnom zdravlju.

Svjetski je dan  mentalnog zdravlja. U Kneževoj palači tim je povodom otvorena 14. po redu Izložba radova štićenika domova za stare te pacijenata Pshijatrijske bolnice Ugljan i Odjela za Psihijatriju zaadrske Opće bolnice.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji činom samoubojstva svake godine umre preko 800 000 ljudi.
Stoga tema sprečavanja samoubojstava ima za cilj privući pažnju vladajućih kako bi se tom važnom pitanju dalo prioritet u javnom zdravstvu širom svijeta. Navesti ljude da razgovaraju o temi koja je često tabu i o kojoj mnogi imaju predrasude, pomoći će zajednici da sazna više o faktorima rizika kako bi ih mogli prepoznati, naučiti ih rješavati i prevenirati, kaže Anita Škarica, glavna sestra Odjela psihijatrije zadarske Opće bolnice.

Za mentalno zdravlje bitno je okruženje u kojem se osoba treba osjećati sigurno i zaštićeno, ističe psiholog Obiteljskog savjetovališta Caritasa Mladen Klanac.

Prva pomoć i podrška u području mentalnoga zdravlja podrazumijeva pažljiv, brižan i suosjećajan pristup i razgovor s osobom. I to nije vještina koja pripada samo stručnjacima za mentalno zdravlje, to je vještina koja se može naučiti.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.