Hrvatski radio

Radio Zadar

Svjetski je dan mlijeka!

01.06.2023.

09:25

Autor: Radio Zadar

1. lipnja Svjetski dan mlijeka

1. lipnja Svjetski dan mlijeka

Foto: Emica Elvedji / Pixsell

Svjetski dan mlijeka obilježava se 1. lipnja u cijelome svijetu s ciljem isticanja važnosti mlijeka i mliječnih proizvoda u svakodnevnoj prehrani. Prvi je puta obilježen 2001. godine na inicijativu Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO-a) koja izmjenjuje iskustva raznih zemalja i koordinira obilježavanje Svjetskog dana mlijeka i mliječnih proizvoda. 

U Hrvatskoj se Svjetski dan mlijeka obilježava prigodnim programima i edukativnim materijalima u stručnim časopisima Hrvatske mljekarske udruge, a hrvatske mljekare doniranjem svojih proizvoda promoviraju važnost mliječnog obroka u svakodnevnoj prehrani, osobito djece i mladih.

Mlijeko sadržava obilje mineralnih tvari, vitamina, visokovrijednih proteina i mliječnu mast, sastojaka neophodnih za funkcioniranje svakog organizma. Istraživanja su pokazala kako su upravo mlijeko i mliječni proizvodi glavni izvor kalcija u prehrani, a njegova je iskoristivost u organizmu veća u odnosu na iskoristivost koja se postiže iz druge hrane. Svakako je važno za istaknuti pozitivno i preventivno djelovanje mlijeka kod kostiju, zubi, krvožilnog sustava, pretilosti, dijabetesa tipa 2 i tumora.

 Poznato je i da je mlijeko najbolja hrana za osobe izložene težim tjelesnim i psihičkim naporima, te da povećava moć koncentracije. Ako popijemo šalicu mlijeka netom prije spavanja osigurat će nam lakše tonjenje u san, ali i mirniji i dublji san. Mlijeko je veoma bitna namirnica u svim fazama ljudskog života, a ne samo u najranijoj dobi!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.