Hrvatski radio

Radio Zadar

Svjetski je dan osoba s Down sindromom

21.03.2021.

07:44

Autor: HRT Radio Zadar

Izvor: Udruga za Down sindrom Zadarske županije

Izvor: Udruga za Down sindrom Zadarske županije

Foto: - / -

Zbog pandemije koronavirusa Udruga za Down sindrom Zadarske županije prisiljena je na osnovno funkcioniranje što je daleko od pravih potreba njihovih članova.

Štoviše, kako nam je u povodu Svjetskog dana osoba s Down sindromom kazala predsjednica zadarske Udruge Suzana Periša, problem je toliko izražen da strahuju i za sam opstanak Udruge. Više u tonskom prilogu.

Sindrom Down pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života. 

Sindrom Down je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma viška. Nastaje u trenutku začeća.

Uzrok sindroma Down otkrio je 1959. godine francuski genetičar Jerome Lejeune. Na 21. paru kromosoma otkrio je još jedan kromosom viška, umjesto 2, tu su se nalazila 3 kromosoma, a u cijeloj stanici umjesto 46, ukupno 47 kromosoma.

Ime Down potječe od imena engleskog liječnika Johna Langdona Downa koji je 1866. prvi opisao sindrom, gotovo 100 godina prije nego što je pronađen uzrok poremećaju.

Obilježavanjem Svjetskog dana sindroma Down želimo upoznati svijet s ovim poremećajem i pri tomu potaknuti ljude za veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom. Većim razumijevanjem i poboljšanjem njihovog položaja u društvu možemo poboljšati kvalitetu života osoba s sindromom down.

Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape i predstavlja različitost, a nikako ne nemogućnost osoba s Down sindromom da upare čarape. Nošenjem šarenih čarapa se pokazuje podrška borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u naše društvo.

 

 

 

 

Suzana Periša, predsjednica Udruge za Down sindrom Zadarske županije - tonski isječak

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.