Hrvatski radio

Radio Zadar

Svjetski je dan zdravlja - porazimo šećernu bolest

07.04.2016.

13:09

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Malo se krećemo, loše se hranimo i stalno smo pod nekim stresom – čini se kako smo svi u kritičnoj skupini za razvoj neke od bolesti s popisa javno-zdravstvenih problema pa tako i šećerne bolesti. Na takav zaključak navode i podaci za Zadarsku županiju.

Svjetski je dan zdravlja. Ove godine posvećen je prevenciji i ranom otkrivanju šećerne bolesti koja u suvremenom društvu poprima razmjere epidemije, a prate je teške zdravstvene posljedice, invalidnost i komplikacije poput srčanog i moždanog udara, amputacije i oštećenja vida.

U svijetu od dijabetesa boluje više od 400 milijuna ljudi. U Hrvatskoj je registrirano preko 250 tisuća oboljelih, a troškovi njihova liječenja iznose čak 12 posto zdravstvenoga proračuna. Zadarski Zavod za javno zdravstvo organizirao je danas na Narodnom trgu akciju mjerenja krvnoga tlaka i šećera u krvi uz izračun indeksa tjelesne mase te niz korisnih savjeta kako prevenirati dijabetes. 

Malo se krećemo, loše se hranimo i stalno smo pod nekim stresom – čini se kako smo svi u kritičnoj skupini za razvoj neke od bolesti s popisa javno-zdravstvenih problema pa tako i šećerne bolesti. Na takav zaključak navode i podaci za Zadarsku županiju. Dr. Ljilja Balorda kaže kako je u posljednjih 19 godina broj oboljelih od dijabetesa udvostručen a bolest se sve češće javlja u mlađoj životnoj dobi:

       Od ukupnog broja , od 10 tisuća oboljelih u zadarskoj županiji, 35 posto ih je mlađe od 65 godina. Dakle, u ukupnoj populaciji 5 do 7 posto populacije  stanovništva na zadarskom području oboljeva od šećerne bolesti.

Promjenama životnih navika i redovitim kontrolama u prvom redu krvnoga tlaka i šećera u krvi možemo puno postići u prevenciji bolesti – svjesni su naši sugrađani koji su se danas u velikom broju odazvali akciji:

       Dobra i vrijedna akcija, trebalo bi možda da bude i češće...- smatra jedna naša sugrađanka.

       Pretpostavljam da sam zdrava, ali nikad se ne zna... – oprezno će druga gospođa koja se danas rado odazvala akciji na Narodnom trgu. Mora se ići na kontrole – dodaje i nastavlja - Idem vidjeti kakav mi je šećer.

       Nemamo puno povišenoga tlaka, dvoje-troje su dosad bili s povišenim šećerom ali već primaju terapiju, oni idu kod svog doktora, educirani su o tome – kazala nam je jedna od medicinskih sestara koja je sudjelovala u akciji.

Budući da 40% oboljelih i ne zna da je bolesno još jednom poziv svima – vodite računa o svom zdravlju i redovito se kontrolirajte kod liječnika.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.