Hrvatski radio

Radio Zadar

Svjetski prvak Ivan Galzina drugi ribolovac svijeta po petogodišnjem plasmanu

07.01.2022.

16:11

Autor: Željko Kapelari

Ivan Galzina, ŠRD Zubatac

Ivan Galzina, ŠRD Zubatac

Foto: Ž. Kapelari / HRT Radio Zadar

Predstavnik Športskog ribolovnog društva Zubatac, svjetski prvak u lovu štapom iz brodice na natjecanju održanom u Herceg Novom, Ivan Galzina u svoje vitrine spremio je još jedno veliko priznanje.


Naime, svake godine kada završi sezona izlazi petogodišnja svjetska rang lista najboljih ribolovaca. Ivan je tako trenutačno drugi svjetski ribolovac. Ispred njega je samo Talijan Paulo Volpini.


- Biti rame do Volpinija koji je meni ali i mnogima drugima idol u ovom sportu sve govori. Ono što je posebno zanimljivo je da je on od mene bolji bio za 0,020% ili kako bi mi rekli za jednu ribu. Od nas šestorice Hrvata čak je pet među prvih 12 na ovoj ljestvici, jako smo ponosni na to jer smo uistinu na izvrstan način odradili sezonu. Ta lista se svake godine nadopunjuje novim podacima i obuhvaća sve ribolovne kategorije, svim rezultatima se dodaje postotak ovisno koliko je bilo sudionika, sve se zbroji i podjeli s pet godina i onda se dobije lista rezultata.


Uz Ivanovo drugo mjesto, pravo čudo je povijesno prvo mjesto reprezentacije Hrvatske u ukupnom poretku.


- Povijesni je to uspjeh Hrvatske jer iza sebe smo ostavili svoje najveće rivale, Talijane koji žive od ovog sporta. Oni dobivaju velike novce od sponzora, saveza, države i pravi su profesionalci za razliku od nas. Međutim, sve te stvari u nama bude onaj dodatni inat na svim natjecanjima na kojima se susrećemo.


Sva ova ostvarenja Galzine nisu na svu sreću prošla nezapaženo. Ivan će dobiti i svoj prvi potpisani štap od strane sponzora krajem mjeseca siječnja koji će biti i u prodaji.


- Imati sponzora u sportskom ribolovu pravo je malo čudo ili rijetkost, barem kod nas. Imati sponzora koji te podržava ili još bolje sluša i poštuje tvoje želje, e to je stvarno nešto neopisivo. Nakon više od dvije godine truda i rada s ponosom mogu reći da početkom 2022. godine izlazi i prvi natjecateljski štap iz tvornice SUNSET za lov iz brodice, prilagođen našim potrebama. Štap u potpunosti potpisujem ne samo inicijalima nego u svakom djeliću koji je utkan u njega sa željom da bude baš onakav kakvog sam godinama poučen iskustvom želio! Uz štap dolaze i montirani vrhovi koje smo također izradili u potpunosti po mojim željama i preporuci. Finalnu verziju štapa i vrhova sam testirao zadnjih nekoliko mjeseci. U tih nekoliko mjeseci uspio sam osvojiti i nekoliko medalja na natjecanjima pa tako i onu koju ću zauvijek pamtiti a to je titula svjetskog prvaka i to baš sa štapom koji sam slobodno mogu reći sam kreirao uz pomoć SUNSET-a. Hvala svima, ovo mi jako puno znači.


Za kraj je Ivan još najavio što sve slijedi u 2022. godini.


- Državna prvenstva, dva SP-a u ovoj disciplini, SP za klubove u Crnoj Gori , ŠRD Zubatac je 2015 bilo treće na svijetu. U rujnu će biti i klasično SP u Portugalu za reprezentacije. Znamo što nas tamo očekuje, pripremit ćemo se za to natjecanje i nastojat ćemo opravdati ovaj rezultat, točnije prvo mjesto. U najboljim smo godinama, željni uspjeha i veselimo se novim izazovima koji nas očekuju - pridodao je Galzina.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.