Hrvatski radio

Radio Zadar

Svjetski savez kampista u Zadru

19.04.2013.

10:08

Autor: žmr

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Proljetno vijeće Federation internationale de camping et caravaning (F.I.C.C) u Zadru, u organizaciji Turisthotela. Tema: strateške odrednice Saveza s posebnim naglaskom na omasovljavanje članstva

Predsjednik vijeća, portugalac Alves Joao Perirea, posebno je naglasio kako je Hrvatska jedna od najaktivnijih kamping destinacija u razvoju i promidžbi kamping turizma Europe, te ima najkvalitetnije pokazatelje rasta u ovom turističkom sektoru, u zadnjih pet godina. Poseban razlog za organizaciju ovoga skupa u Zadru su i nastojanja da se u zadarskom zaleđu otvori što veći broj kampova.

Ipak, Savez je ukazao na nedostatak odmorišta za kampere u Hrvatskoj.

Zadnjih godina kampovi niću duž obale, ali odmorišta za kampere, nema nigdje. Točnije samo je jedno odmorište za autodomove u Hrvatskoj, a trebalo bi ih biti najmanje stotinu, smatra Jerko Sladoljev predsjednik Izvršnog odbora Udruge top kamping kvalitete iz Poreča. Investicija nije velika. Dovoljno je osigurati 20-ak mjesta za kampere, vodu, struju i sustav za pražnjenje sive vode. To bi značilo i otvaranje novih radnih mjesta. Trend je da kamperi žele što više putovati, a manje nego ranijih godina biti stacionirani u nekom kampu, dodaje.

Međutim, Prostorni planovi ne predviđaju takve sadržaje, pa ih treba revidirati, a Pravilnik za otvaranje kamp odmorišta pojednostaviti.

Na još jedan problem tuže se kampisti. Za kampere gotovo da i nema parkirnih mjesta. Gubimo tako i novac, jer kampisti su dobri potrošači. Skladoljev kaže da turisti koji krstare svojim kamperima troše 100 eura dnevno. Oni stacionirani u kampovima, upola manje.

Na vijeću Svjetskog saveza kampista u Zadru sudjeluju predstavnici kampista iz Nizozemske, Španjolske, Italije, Portugala, Engleske, Belgije, Francuske, Irske i Hrvatske.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.