Hrvatski radio

Radio Zadar

Tajna Titovog bunkera na Paklenici

29.05.2015.

15:34

Autor: Edi Škovrlj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nekada najtajnovitiji objekt bivše države, oko kojega je vladao zavjet šutnje više od 40 godina - Titovo atomsko sklonište - pretvara se polako, ali sigurno u prvorazredni turistički prostor. U Velebitu i Nacionalnom parku Paklenica ponovno se tako gradi punom parom kao i 50-tih. Priču donosi Edi Škovrlj.

U slučaju nuklearnog napada u skloništu je trebao biti smješten Maršal i njegova drugarica Jovanka.Prostor je zaista siguran jer je građen u čistoj stijeni,a visina planine iznad je čak 800 metara. Kako Staljin nije nikad nuklearno udario na Jugoslaviju, izgradnja velebitske rezidencije koja je iznenada počela, preko noći je i završila. Promašena vojna investicija danas prerasta u suvremeni turistički centar na 2 000 metara četvornih. U velebnom prostoru u kojem je konstantna temperatura između 16 i 18 stupnjeva svoje će mjesto pronaći i ugostiteljski objekt, dva stana sa smještajnim kapacitetima te multimedijalne dvorane opremljene najsuvremenijom opremom za upoznavanjem turista sa svim segmentima Nacionalnog parka Paklenica.Prva faza trebala biti gotova do proljeća iduće godine. S obzirom da još treba namaknuti najmanje 20 milijuna kuna aplicirat će se za fondove Europske unije. Plan je do 2019. godine odnosno na 70 godišnjicu NP Paklenica, vrata potpuno dovršenog centra, otvoriti posjetiteljima.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.