Hrvatski radio

Radio Zadar

Talijanska TV zvijezda Luca Sardella u Zadru

09.06.2017.

13:22

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Slavna talijanska televizijska zvijezda koju gleda 2 milijuna gledatelja snima u Zadru. „Hrvatska je raj na zemlji, a Zadar pravi dragulj! Čudesan grad po mjeri čovjeka. Vratit ću se i kupiti kuću“, prepun doživljaja govori slavni Talijan.

Kada su ga vidjeli na zadarskoj rivi, talijanski turisti nisu mogli očima vjerovati: Luca Sardella, slavni 61-godišnji glazbenik i kantautor, agronom i najveća talijanska televizijska zvijezda čiji agronomsko-turistički i gastronomski show „Parola di pollice verde“ prati oko dva milijuna gledatelja na televizijskoj mreži „Rete4“, stajao je ispred njih sa svojim snimateljima. Sardella ovih dana obilazi Pašman i Zadar te planira vidjeti gotovo svaki djelić Zadarske županije, a tijekom sedmodnevnog boravka u Hrvatskoj otići će i do Kvarnera kako bi snimio što više materijala za svoju megapopularnu emisiju. Do Zadra i Hrvatske, kaže nam Sardella, stigao je posredstvom milanskog predstavništva Hrvatske turističke zajednice i u pratnji direktora Branka Curića. Došao je prvi put u životu, ali ne i posljednji.
 
„Hrvatska je raj na zemlji, a Zadar pravi dragulj! Čudesan grad po mjeri čovjeka. Vratit ću se i kupiti kuću“, prepun doživljaja govori slavni Talijan. Što Sardella radi i čime je fascinirao naše susjede s druge strane Jadrana? Najjednostavnije rečeno: obilazi gradove, prostore, krajeve, regije i, ponekad, strane zemlje razgovarajući s ljudima o poljoprivredi, gastronomiji, agrokulturi, ambijentu, ekologiji ili kulturi življenja koja svaki prostor čini posebnim i jedinstvenim. Sardella je obrazovan, stručan, šarmantan i dinamičan televizijski voditelj, pa njegove jutarnje i večernje emisije u trajanju od 50 i 20-ak minuta prolaze u dahu. Kako je neskriveno oduševljen Hrvatskom i Zadrom, planiranu jednu epizodu serijala vjerojatno će zahvaljujući mnoštvu snimljenog materijala pretočiti u više epizoda i pravu „zelenu priču“ o Hrvatskoj.    
 
„Hrvatska mi je bila nepoznata i želio sam je upoznati. Moram priznati kako sam se odmah zaljubio. Jednostavno fantastično“, opisuje Sardella razloge zbog kojih je došao u Zadar, prve dojmove i ističe konkretan potencijal prostora koji vidi:
 
„Hrvatska ima dva lica. Prvo lice govori o pravom raju, a drugo kako je riječ o maloj zemlji, po prilici veličine jedne talijanske regije. Zato morate čuvati ljepotu koja vas okružuje i razvijati se prema održivosti i višoj srednjoj turističkoj klasi, kako ne bi doživjeli sudbinu nekih talijanskih prostora“.    
 
Sardella je rodom iz Puglie, pa ga je Zadar odmah osvojio i zbog svoje, kako kaže, idealne gradske veličine kojom dominira ljepota Poluotoka i sve njegove znamenitosti koje je obišao i doživio – Pet bunara, Donat, Muraj, Forum, Pozdrav suncu i, naravno, nezaboravni zalazak sunca.  
 
 
Sardella u Italiju nosi zadarski „Maraschino“
Od svega što je dosad vidio i doživio u Zadru i Zadarskoj županiji, Sardella ipak izdvaja jedan proizvod kojega će svakako ponijeti doma u Italiju. Riječ je o slavnom zadarskom „Maraschinu“ koji ga je na osvojio na prvo kušanje.
„I mi u Italiji znamo za maraschino, ali je naš drukčiji i koristimo ga za voćne salate i kolače. Ovaj hrvatski je nešto posebno, prekrasan je liker i jako zdrav. Sadrži antioksidanse, polifenole, što je dobro za srce, pluća i debelo crijevo“, ističe slavni Talijan.   
 
 
Hrvatska ljepša od Brazila, Francuske …
Sardella je više puta odlazio iz Italije snimati epizode svojega televizijskog serijala „Parola di pollice verde“. Bio je u Brazilu, Americi, Francuskoj i Češkoj, ali Hrvatska je, kaže, nešto posebno. Inspirirala ga je marketinška kampanja talijanskog Ureda HTZ-a i osvojila ljepota Hrvatske koju je svakodnevno gledao na videu u rimskom metrou i na ulicama, pa je poželio doći. „Najljepša zemlja od svih u kojima sam bio“, kaže u zaključku.   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.