Hrvatski radio

Radio Zadar

Tapiserije - remek djela

21.04.2016.

13:22

Autor: Žana Ljuština

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Više od 50 godina zadarski bračni par Tomljanović izrađivao je posebne tapiserije. U svaku od njih uloženo je i po nekoliko godina predanoga rada i sve do jedne izrađene su od prirodne ovčje vune. Sami su je prikupljali, obrađivali, tkali. A svoju kolekciju darovali su Narodnom muzeju u Zadru.

Zajedno u umjetničkom stvaranju, zajedno pod stare dane. Anita i Ivan Tomljanović bračni par koji je zadužio Zadar.Do sada su Narodnom muzeju već darovali gotovo 40 impozantnih tapiserija.

Tapiserije su nastajale posljednjih 40 godina prošloga stoljeća. Sve su izrađene od prirodne vune.

Oni su otkupljivali vunu kojiu su sami prali kod kuće u gradskim uvjetima.... - kaže Jasenka Lulić Štorić, voditeljica Etnološkog odjela NMZ.

Možete misliti kako je bilo čistiti to. Cijela je kuća misrisala kao da stado ovaca živi s nama... - priča Anita Tomljanović.

Ivan, akademski slikar izrađivao je nacrte. Anita, inače profesorica, tkala je. Ugirani tim funkcionirao je tako, sve dok se Anita nije razboljela. A Rapsodija lliriana - djelo inspirirano Velebitom, godinu i pol čekalo je na tkalačkom stanu. Onda se Ivan odlučio prihvatiti ženskoga posla.

Kad pogledate tu tapiseriju vidite da na prvoj polovici koju sam ja tkala nježne male kozoroge, vidi se da je žena tkala, a kad vidite njegove pa to su pravi autoportreti, kao slika, kao žive, kao da će izaći iz tapiserije - kaže Anita.

A autor, kao i obično od malo je, ali efektnih riječi:

One su zato da se gledaju.A ne da stoje zamotane. Jer onda ih faktički samo moljci dođu gledati!!!! - govori Ivan Tomljanović.

Ali, dodaje Ivan, nismo u niti jednoj političkoj stranci i nitko nas ne shvaća preozbiljno. Ipak, sada kada su vlasništvo Narodnoga muzeja možda ih konačno shvate! Do tada u Galeriji umjetnina mogu se razgledati do jeseni. Šteta bi bilo propustiti!

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.