Hrvatski radio

Radio Zadar

Tek svaka deseta osoba s invaliditetom ostvari pravo na osobnog asistenta

16.11.2015.

12:51

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Preko 6 000 osoba s invaliditetom treba pomoć osobnog asistenta. Samo 10 % njih uspije ostvariti to pravo. Jedan od razloga su i udruge koje nemaju znanja i ljudi da odrade zahtjevnije programe. Prilagodbom europskim standardima udruge se nastoje profesionalizirati, dok će one "amaterske" nestati.

Kako bi pomoglo osobama s invaliditetom, Ministarstvo socijalne politike i mladih osiguralo je 39 milijuna kuna za trogodišnje programe Udruga koje pružaju usluge asistencije osobama s invaliditetom.  

Poziv na natječaj Ministarstva za trogodišnje programe Udruga otvoren je do kraja studenog. Program se provodi u suradnji sa Zakladom "Kajo Dadić" iz Splita koja je danas u Zadru predstavila ovaj natječaj. O potrebi ovakvih programa Stefana Došen iz Zaklade kaže:   

Potrebe za tim uslugama su iznimno velike. Mislim da preko 6 000 korisnika koji su evidentirani imaju potrebu za tim, a otprilike 600 ili 650 korisnika dobije takvu uslugu. Tako da je ogroman nesrazmjer u tome koliko je to potrebno i bitno i koliko se to uspije osigurati. 

Pomoć osobama s invaliditetom samo je jedan dio priče. Ovakvi programi pomažu naime i kod zapošljavanja, a cilja se na osobe koje se nalaze u nepovoljnom položaju na tržištu rada: 

U nekakvim istraživanjima koja su se provodila u 2011. godini došlo se do nekakvih podataka, da je 4/5 osoba koje su zaposlene kao osobni asistenti su bile žene u godinama poviše 40, koje su u tim godinama teže zapošljive.   

U ugroženu skupinu spadaju i mladi između 18 i 35 godina života. Velik nesrazmjer između potrebe za asistentima i broja asistenata koji se uspiju osigurati treba tražiti i u samim Udrugama koje kaže Stefana Došen: 

Po županijama ima par organizacija koje imaju dovoljno kapaciteta da ovako nešto odrade. Ovo je veliki natječaj, ovo je trogodišnji poziv, osiguravaju se sredstva za 3 godine. Neke organizacije koje bi možda i htjele aplicirati na ovaj natječaj nemaju dovoljno kapaciteta i znanja da bi uopće aplicirali na ovaj poziv. 

U Hrvatskoj ima preko 50 000 udruga. U Zadarskoj županiji više od 1 600.  Najveći dio udruga financira se državnim novcem. Tako su prema podacima Ureda za udruge od 2004. do 2012. zadarske udruge dobile 23 milijuna kuna.

Problem je međutim što nema integriranog sustava praćenja aktivnosti civilnoga društva odnosno ne zna se što društvo dobije natrag za taj novac. Prilagodba europskim standardima te novi Zakon o udrugama trebali bi uvesti reda na to područje, odnosno smanjiti broj udruga, profesionalizirati njihov rad i osposobiti ih da mogu provoditi i ovako zahtjevne programe.    

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.