Hrvatski radio

Radio Zadar

Telašćica - novo lice Parka prirode

12.08.2015.

11:12

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Park prirode Telašćica i ovoga je ljeta jedno od najposjećenijih odredišta nautičara na zadarskom arhipelagu. Kako bi obogatili ponudu, uprava Parka planira uz ostalo na brdu Grpašćak urediti Posjetiteljski centar.

Ovih dana dugootočni park prirode je dobio novi vizualni identitet, ističe ravnateljica Nikolina Baković.

              U nekoliko smo projekata trenutačno, postavili smo novi sustav signalizacije po cijelom parku, primijenili smo novi vizualni identitet Parkovi Hrvatskeprvi smo Park prirode gdje su oznake tog tipa postavljene, za nama će i svi drugi parkovi . Izgradili smo i poučnu stazu oko Jezera Mir, trenutačno radimo projekt za Posjetiteljski centar Grpašćak, izrađujemo dokumentaciju i prijavljujemo početkom 2016. na strukturni fond, to će nam biti jedna baza u parku uz uvalu Mir gdje će gosti iz uvale moći do centra i natrag. U planu je i cjelokupna rekonstrukcija uvale Mir gdje ćemo postaviti sasvim nove sadržaje ali za sada neću otkrivati detalje, navodi ravnateljica Baković. 

Broj posjetitelja u parku zadnje dvije godine zadržava se na 100 tisuća godišnje, "uz nautičare imamo i veliki broj izletnika iz okolnih gradova koji nam se stalno vraćaju", dodaje ravnateljica. Najatraktivnija posjetiteljima je uvala Mir gdje uprava pazi da brojna sidra ne ugroze podmorje...

            Mi za sada imamo 150-ak bova, planira se postaviti još da se ograniči sidrenje jer brodovi uništavaju sidrima dno. Područje parka za sada nije ugroženo na bilo koji način . 

S obzirom na velike požare koji su u priobalju proteklog mjeseca izazvali ogromne štete pitamo kako je organizirana protupožarna zaštita :

            Jako dobro smo organizirani, proteklih godina nije bilo većih požara. Postoji protupožarna služba u parku, a i dobra suradnja s DVD-om Sali. U planu je napredak u sustavu dojave, planiramo postavljanje nadzornih kamera, tako da park zaštitimo i na taj način, ističe Nikolina Baković. 

Zahvaljujući svojoj iznimnoj ljepoti i bogatstvu uvala Telašćica okružena s 13 otoka i otočića, a sadrži i šest otočića unutar uvale, proglašena je Parkom prirode 1988. Status zaštićenog područja dobila je još 1980. zahvaljujući svojem iznimno vrijednom biljnom i životinjskom svijetu, vrijednim zajednicama morskog dna te zanimljivom arheološkom nasljeđu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.