Hrvatski radio

Radio Zadar

Telemedicina u Zadru i Biogradu : udaljeni pacijenti neće morati putovati

20.04.2021.

12:07

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: SJM / HRT Zadar

foto: SJM / HRT Zadar

Foto: - / -

Zadarska i biogradska bolnica uskoro bi trebale biti uključene u mrežu telemedicinskih usluga koja će i žiteljima udaljenih dijelova županije omogućiti kvalitetnu zdravstvenu uslugu - najavila je danas u Zadru ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević.

Najavljuje kako će ovom mrežom biti spojene sve ispostave županijskih domova zdravlja. Pacijenti iz udaljenih mjesta neće više morati ići u  bolnicu na specijalistički pregled da bi dobili terapiju:  : Opća bolnica Zadar ima telemedicinski centar,a i ona u Biogradu. Projektom želimo spojiti sve ispostave domova zdravlja kako bi se kardiološke uluge telekardiologijom mogle pružati u Biogradu, Gračacu, Benkovcu, cijeloj županiji. Na taj način da građani ne dolaze u bolnicu, ne idu na put, ne troše na put i slobodne dane i na taj način u konačnici se smanjuju liste čekanja. Nakana je to napraviti i s rendgen-uslugama. Županija će s ravnateljima predložiti mrežu, nama proslijediti prijedlog i mi ćemo to uvrstiti u projekt i očekujemo da ćemo uspostaviti vijelu HELP-Net mrežu, kroz 3 mjeseca - kazala je saborska zastupnica Maja Grba-Bujević po obilasku zadarske Opće bolnice, a nakon susreta s ravnateljima zdravstvenih ustanova kojima je osnivač Zadarska županija. 

Ravnatelj Opće bolnice Zadar dr Željko Čulina ovom je prigodom istaknuo kako je zadarska bolnica jedna od rijetkih na Jadranu koja je nabavila uređaj za zbrinjavanje infektivnog otpada: Infektivni otpad je u pandemiji porastao 10 puta. Išli smo u nabavku uuređaja, 4.2. počeo je s radom. Radi u ciklusima, u jednoj smjeni može zbrinuti oko 200 kg inf. otpada koji postaje za 75 posto manji i za 25 posto je manja težin,a što dovodi do ušteda. Jedina smo zdravstvena ustanova na ovom dijelu Jadrana, jedna od rijetkih bolnica u Hrvatskoj koja posjeduje taj aparat - istaknuo je dr Čulina. 

U početku 2019. i 2020. mjesečno smo imali troškova 30-ak tisuća kuna, da bi u prvom mjesecu ove godine oni narasli na 230 tisuća kuna i u porastu su - kazao je dr Čulina ilustrirajući porast troškova za zbrinjavanje infektivnog otpada u pandemiji koronavirusa. 

M. Grba Bujević o telemedicini

dr Čulina o infektivnom otpadu

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.