Hrvatski radio

Radio Zadar

Teška godina u konačnici završila dobrim rezultatima

09.01.2019.

11:53

Autor: Anita Perica

Ilustracija - foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ilustracija - foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / -

Teška godina - zbog klimatskih prilika koje su nas pratile tijekom vegetacije - u konačnici je ipak završila dosta dobrim rezultatima. Tako poljoprivrednu 2018. godinu na zadarskom području ocjenjuje Gordana Dragun, rukovoditeljica zadarske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe.

Urod maslina bio je gotovo onakav kakve su bile procjene prije berbe, a to znači i da je bio bolji nego godinu prije. A 2018. bila je teška najprije zbog izuzetno niskih temperatura u veljači, nakon obilne cvatnje uslijedilo je sušno razdoblje, a u konačnici su urod ipak spasile kiše. Ukupno se ubralo blizu 8 tisuća tona maslina:

       Kad govorimo o 2017. gdje smo imali oko 5 tisuća i 100 onda je to zbija jedno znatno povećanje s proizvodnjom maslinovog ulja oko 9 900 hektolitara. Randmani su bili dosta dobri, maslinari su bili zadovoljni..

I u vinogradarstvu bilježimo 30 posto veći urod nego što je bio godinu prije. Bilo je problema s ranim dozrijevanjem, prisjeća se Gordana Dragun, a i teže se, kaže, dolazilo do tržišta:

       Godinu prije smo imali nekih 8 tisuća tona, a ove godine evo preko 9 tisuća i 500 tona grožđa.

U Zadarskoj županiji dobro se koriste sredstva ruralnoga razvoja, uglavnom za modernizaciju proizvodnje. Posebno veseli zanimanje mlađih od 40 godina za bavljenje poljoprivredom, a takvih je u našoj županiji:

       264 - nije to puno kad pogledamo da imamo sve skupa upisanih u upisnik u Agenciji za plaćanje 7100-7200 poljoprivrednika, ali u odnosu na druge županije to je jedan pristojan broj.

Za mlade poljoprivrednike održano je 12 tečajeva. Educiralo se i na različitim manifestacijama, natjecanjima, ocjenjivanjima proizvoda ili pak neposredno tražio savjet u službi koju je s 1. siječnja preuzelo resorno ministarstvo poljoprivrede.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.