Hrvatski radio

Radio Zadar

Teže ozlijeđen pješak u Zadru

24.01.2023.

09:54

Autor: Radio Zadar

Policija, ilustracija

Policija, ilustracija

Foto: HRT - Radio Dubrovnik / -

Jedna je osoba teže ozlijeđena u prometnoj nesreći koja se dogodila jučer, 23. siječnja oko 10.20 sati u Zadru na raskrižju ulica Put Nina i Put Petrića.

Nesreća se dogodila kada je 79-godišnjak upravljao automobilom Volkswagen francuskih registarskih oznaka i pješačkom prijelazu nije se približavao dovoljnom sigurnosnom brzinom da se može pravovremeno zaustaviti te je prednjim dijelom automobila udario u 81-godišnjeg pješaka koji je prelazio kolnik preko obilježenog pješačkog prijelaza. Ozlijeđeni muškarac prevezen je u Opću bolnicu Zadar, gdje je zbog težih ozljeda zadržan na liječenju.


Protiv 79-godišnjeg vozača se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu. 


Kako bi se povećala sigurnost pješaka, kao jedne od najugroženijih skupina sudionika u prometu, policija apelira na vozače da povećaju oprez i uvažavaju pješake u prometu:


- Usporite vozila kada se približavate pješačkom prijelazu zbog propuštanja pješaka koji prelaze kolnik

- Zaustavite vozilo ispred pješačkog prijelaza kada su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom i kad tek stupaju na pješački prijelaz

- Ne parkirajte vozilo na nogostupu, u raskrižju i na pješakom prijelazu.


Ujedno podsjećaju pješake da i za njih vrijede određeni prometni propisi, kojih se trebaju pridržavati kako bi povećali svoju, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu:


- Koristite nogostup ili drugu površinu za kretanje pješaka, a u slučajevima kada nema nogostupa, hodajte što bliže rubu kolnika

- Ako se krećete u skupini, hodajte jedan iza drugoga

- Ako se krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite osvijetljeni ili označeni reflektirajućim materijalom

- Pješački prijelaz koristite uvijek kad nije udaljen od vas više od 50 metara u naselju ili više od 100 metara izvan naselja

- Kada na cesti nema pješačkog prijelaza, prijeđite kolnik najkraćim putem, i to tako da ne ometate promet vozila.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.