Hrvatski radio

Radio Zadar

Teže ozlijeđen u pomorskoj nesreći, završio u OB zadar

20.06.2020.

09:01

Autor: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Foto: - / -

Službenici Lučke kapetanije Zadar izvijestili su Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) i resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o koordiniranoj spasilačkoj akciji te hitnome medicinskom prijevozu voditelja nasukane brodice.

Dojava o pomorskoj nesreći zaprimljena je u Lučkoj kapetaniji Zadar jučer, 19. lipnja u 12.10h, posredstvom Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar, čiji službenici su prenijeli informaciju o stradalom voditelju brodice, J.L., državljaninu Republike Hrvatske, koji je u pozivu prema Policiji prijavio težu tjelesnu ozljedu ruke s krvarenjem u predjelu podlaktice, kao posljedicu nasukanja vlastitom brodicom na otok Veli Paranak.

 Odmah po zaprimanju dojave službenici LK Zadar izvijestili su MRCC Rijeka o događaju te su isplovili spasilačkom brodicom Kapetanije prema poziciji nesreće. U dogovoru sa dežurnim zdravstvenim djelatnicima Opće bolnice Zadar, u 12.25h na spasilačku brodicu ukrcani su i djelatnici Hitne medicinske pomoći u mjestu Muline, na otoku Ugljanu, a čitavo vrijeme trajanja akcije iz Kapetanije su sa ozlijeđenim održavali telefonsku komunikaciju.

 U 13.00h službenici LK Zadar doplovili su na poziciju nasukanja i sa djelatnicima HMP-a prekrcali ozlijeđenog voditelja na spasilačku brodicu, odakle su odmah krenuli prema Mulinama, gdje su pristali u 13.20h, odakle su ozlijeđenoga djelatnici HMP-a preuzeli u daljnje medicinsko postupanje prema Općoj bolnici Zadar.

 U okviru očevida o uzrocima ove pomorske nesreće, koji će biti nastavljen sukladno zdravstvenom stanju ozlijeđenog voditelja, za sada je utvrđeno teško tjelesno ozljeđivanje i značajna oštećenja nasukane brodice, tip gumenjak – gliser, kojim se voditelj, prema vlastitom iskazu, zabio u obalu otoka Veli Paranak, brzinom od oko 20 čv te je od siline udara izletio iz brodice na obližnje stijene. Prema trenutno dostupnim informacijama, u trenutku ove pomorske nesreće na brodici nije bilo drugih osoba osim voditelja, a na poziciji nesreće nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša. Lučka kapetanija Zadar voditelju, ujedno i vlasniku nasukane brodice, odredila je mjeru zabrane plovidbe i obavezu izvanrednog tehničkog pregleda.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.