Hrvatski radio

Radio Zadar

The Beatles - fenomen koji i danas spaja generacije

11.09.2019.

17:06

Autor: Maja Savić

The Beatles - fenomen koji i danas spaja generacije

The Beatles - fenomen koji i danas spaja generacije

Foto: - / -

50 godina od albuma "Abbey road" legendarne liverpulske četvorke nije prošlo nezapaženo glazbenicima koji su 10. ti puta zaredom u Zadru tradicionalno organizirali "pro bono" koncert u čast bendu kojeg vole i štuju. U prilog post festum kolovoškoj Beatles fešti, govore sudionici.

 Ambicije postoje da se cijela ideja u vezi "Beatles" dana u Zadru razvije i u budućnosti, ali upravo u ležernom, neopterećenom i lagodnom ozračju kakvo su uostalom i sami Beatlesi stvarali svojim postojanjem.

 Zvonimir Zrilić zadovoljan je i zahvalan svim glazbenicima koji su i 2019 te dali obol dvodnevnim nastupom ne pitajući za cijenu jer je nije bilo. Ive Županović, Klapa Kontrada, Rockatanski, Antonio i Nina Lucija Perina, Nika Pastuović i Dražen Habuš, Antonija i Lucijan Bašić. Lucija Grabovac i Toni Vlašić, Elena Stella, Songbusters te konačno Neno Belan izvodili su bezvremenske klasike ali i hitove slavnih „buba“ u novome ruhu. Pri tome i publici i glazbenicima za uho i oko zapeo je mlađahni Tišnjanin Antonio Perina i njegova sestra Nina Lucija koja ga je na čelu pratila dok je on na gitari izvodio klasik Georgea Harrisona“ While my guitar gently weeps“.

 Ovo je treći puta kako nastupam na koncertu posvećenom Beatlesima i ozračje mi je svaki puta prekrasno. Za njih mi nije ništa teško a prvi puta u doticaj s njihovom glazbom doveli su me moji roditelji. Sretan sam da sam našao skupinu entuzijasta, glazbenika koji oživotvoruju ovu ideju.“

 

 Među njima je i Zvonimir Zrilić, član Songbustersa a nekadašnje Rive, koji sa entuzijazmom i bogatim znanjem o Beatlesima prepričava angedote sa pojedinih albuma benda pa ističe po čemu su "Let it be" i "Abbey road" tako posebni:

„ Svaki album ima neku svoju priču. Ova dva su i posljednja, prije raspada Beatlesa. Tu su već djelovali kao individualci, samostalci koji su lagano vrtili neki svoj film i album je nastajao praktično prolascima kroz studio Abbey road. Paul bi nešto napravio pa otišao a onda bi naletio John ili George pa nešto nadosnimili pa opet redom dalje.. Prilično neobavezna atmosfera a onda bi to sve nekako iskemijao njihov producent George Martin“, kaže Zvone i dodaje kako se i na tom uratku primjetila vidljiva Beatles odlika da su koketirali sa svim glazbenim pravcima; bluesom, jazzom, klasikom, a u biti su cijelo vrijeme stvarali neki svoj stil i pomicali granice i mijenjali matrice tadašnje suvremene pop glazbe.

 Jedna od izvođačica i obožavateljica Beatlesa je i Elena Stella, zadarska "Voice- ica" koja se snašla u blues i jazz repeortaru grupe a što je njezina osobna preferenca. Priznaje kako su Paul, John i ostatak bili neopterećeni kalupima u glazbi a to je put ka umjetničkoj slobodi:

a samim time i preduvjet da se iz tog stanja rodi neko remek djelo. Zato što su oni stvarali iz tog stanja i nisu brinuli hoće li  se nužno nekom sviđati, ostali su toliko bitni u povijesti.“

 Trojka će naravno iduće godine krenuti u svoju beatles avanturu napominjući kako je riječ o Street Festivalu na kojem se ne treba uštogljeno sjediti te pljeskati već jednostavno promovirati onu istu slobodu izražaja baš kao što su to Beatlesi to činili stvarajući svoju bezvremensku glazbu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.