Hrvatski radio

Radio Zadar

"Tiha noć" prvotno je izvedena uz gitaru

25.12.2019.

08:08

Autor: Maja Savić

"Tiha noć" prvotno je izvedena uz gitaru

"Tiha noć" prvotno je izvedena uz gitaru

Foto: - / -

Motiv Božića nepresušan je motiv antičke i suvremene glazbe sa stažem duljim od 1000 godina. Od klasičara najviše je dojmio Johanna Sebastiana Bacha koji je skladao niz božićnih pastorala dok je legendarna "Tiha noć" originalno izvedena uz gitaru.

Umjetnička glazba, izraz je koji se koristi u pregledu presjeka razvoja glazbe kada su božićni motivi u pitanju. Nekad jako davno glazba je bila jednoglasna i zvala se liturgijska glazba. Umjetnička glazba iznjedrila je još i oratorij i kantate te instrumentalnu i orguljsku glazbu. U ranom srednjem vijeku obilovali su gregorijanski korali, u osmini Božića brojni napjevi a svakako najljepši među njima su O - antifone, biser adventske liturgije:

 

" Zapravo riječ je o 7 antifona, svaka je o jednoj od vrlina Gospodina"- prepričava prof. Igor Cecić dodajući kako se već u renesansi jednoglasje pretvara u raspjevano višeglasje a doba renesanse nosi vrijeme vokalne polifonije, redom skladane na biblijske tekstove latinskim jezikom. 18. stoljeće je doba baroka i uvode se orgulje a onda 19. i 20. to stoljeće uvodi i ostale instrumente.

 

" Božić je uz Uskrs najveći kršćanski blagdan i da nema prvog ne bi bilo drugog pa upravo zato samo rođenje Isusovo, prirodno je velika inspiracija glazbenicima kroz stoljeća." napominje Cecić fokusirajući se na najplodnijeg klasičara koji je bio posebno inspiriran Božićem a to je bio Johann Sebastian Bach.

 

" Bach je bio je samozatajan i ne tako istaknut kao suvremenik Handel ali sa puno većim potencijalom. Živio je od pisanja po narudžbi a istovremeno je obučavao učenike orguljskoj glazbi. U slobodno vrijeme napisao je nekoliko božićnih oratorija koji su bilo kronološki poredani a imali su složenu koncepciju sa likovima, solistima, zborom i orkestrom".

 

Zanimljiva je priča o nastanku najverojatnije najpoznatije svjetske skladbe inspirirane Božićem. "Stille nacht" ili kako se kod nas udomaćila kao "Tiha noć", korijene vuče iz Salzburga gdje je u 19. stoljeću djelovao glazbenik Franz Gruber, autor njene glazbe. "Pjesma je nastala na sam Badnjak i to zahvaljujući orguljama koje su otkazale poslušnost" prepričava Cecić

 

" Na sam Badnjak poslijepodne svećenik u Salzburgu napustio je crkvu kako bi se pripremio za večernju misu  no primjetio je pri tome da orgulje ne rade. Odmah se javio Gruberu donijevši mu tekst koji je napisao za vrijeme jedne šetnje u prirodi zamolivši da ga uglazbi. Gruber se primio posla i tekst "obukao" u "Stille nacht" melodiju".

"Tiha noć" jedna je od najizvođenijih božićnih pjesama a zanimljivost cijele anegdote jest da je prvotno izvedena uz gitaru mada se danas u svim obradama najviše izvodi uz pratnju zbora, klavira ili simfonijskog orkestra.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.