Hrvatski radio

Radio Zadar

Tijelo sv. Leopolda Mandića uskoro u Zadru

12.05.2017.

08:49

Autor: HRT centar zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić jučer je na proslavi Odjela za psihologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta najavio skori ponovni pohod tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića Hrvatskoj, i to od Zadra, preko Splita i Dubrovnika do njegove rodne Boke kotorske.

Na današnji dan 1866. godine u Herceg Novom u Boki Kotorskoj rođen je sveti Leopold Bogdan Mandić. Na krštenju je dobio ime Bogdan, a ulaskom u kapucinsku zajednicu dobio je ime Leopold. U svojoj je obitelji bio najmlađi od dvanaestero djece oca Petra i majke Dragice, rođene Carević. 
Kao mladi svećenik u početku je djelovao u raznim samostanima, gdje se uvijek u duhu sv. Oca Franje rado primao svakog posla. Jedno vrijeme je djelovao i u hrvatskim krajevima, i to kao poglavar (gvardijan) samostana Gospe od Zdravlja u Zadru, a oko godinu dana u Kopru. Svega nekoliko dana tijekom 1923. godine djelovao je i u Rijeci No, najduže boravi u Padovi (od 1906. pa do smrti 1942.) prvenstveno kao ispovjednik.
 
Zvali su ga apostolom ispovjedaonice, jer je veliki dio svoga života proveo slušajući, odrješujući, savjetujući sve koji bi mu dolazili, privučeni njegovom dobrotom i poniznom mudrošću vjerodostojna svjedoka ljubavi Božje. Ispovjedaonica je  postala poljem njegova apostolata, Sakrament pomirenja često bi zaključivao riječima: “Vratite se, bit ćemo prijatelji!”

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.