Hrvatski radio

Radio Zadar

Tijelo uginulog dupina pluta Zadarskim kanalom?

07.08.2017.

12:46

Autor: Matea Gugić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tijelo uginulog dupina već dva dana pluta morem od šibenskog prema zadarskom području. Hrvatska agencija za zaštitu okoliša javila je dežurnim djelatnicima Veterinarskog fakulteta koji će zbrinuti tijelo tek nakon što se nasuče.

Uginuli dupin prvo se mora nasukati jer je vrlo komplicirano organizirati transport brodom, kaže profesor Veterinarskog Fakulteta, doktor Tomislav Gomerčić. Koji su najčešći uzroci uginuća dupina, odgovara: Ispada da je recimo 50% , znači polovica uzroka su nekakvi prirodni razlozi, znači bolesti koje se javljaju kod dupina, a druga polovica je uzrokovana ljudskim djelovanjem. Od tog ljudskog djelovanja negdje 80% ispada na mreže.

Na području istarskog i kvarnerskog područja taj ljudski urok u zadnjih desetak godina je povećan; dupine ubijaju puškom. Unatoč tome, profesor Gomerčić tvrdi kako se broj dupina povećaoIma nekakvih pokazatelja da ih ima više. Nažalost, ne radimo kontinuirana prebrojavanja dupina. To je rađeno još 2000.godine, da se iz aviona prebroje dupini pa da vidimo da li populacija raste ili pada. Ali na temelju nađenih mrtvih imamo osjećaj da ih ima sve više i više.

Kako se ponašati kad ugledamo dupina: Ako je životinja mrtva uvijek dojavite 112, a ako vidite žive dupine, što je zapravo danas čest slučaj, uvijek imajte na pameti da su to divlje životinje. Znači nemojte im prilaziti, nemojte pokušavati plivati s njima, jer na kraju krajeva mogu biti opasne. Najbolje je usporiti brod i čekati da dupini dođu do vas i da budete u njihovom društvu.

Zato svima koji budu imali sreće i ugledaju dupina upozorenje da s pristojne udaljenosti uživaju u pogledu na te divne, ali ipak divlje životinje i da ih hvataju jedino - fotoaparatom. 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.