Hrvatski radio

Radio Zadar

Tijelovo: svetkovina Presvetoga Tijela i Krvi Kristove

20.06.2019.

10:26

Autor: HRT Radio Zadar

Ilustracija - foto: Filip Brala/PIXSELL

Ilustracija - foto: Filip Brala/PIXSELL

Foto: - / -

Svetkovina je Presvetoga Tijela i Krvi Kristove - Tijelovo. Svečano euharistijsko slavlje, u 19 sati, u katedrali svete Stošije predvodit će zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Nakon misnoga slavlja slijedi tradicionalna euharistijska procesija iz Katedrale do crkve svetoga Šime.

Tijelovo se slavi u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva. Za Katoličku Crkvu, svetkovina je u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak.

Pojavljuje se u 13. stoljeću, a na cijelo zapadno kršćanstvo proširuje se u 14. stoljeću. Augustinska redovnica sv. Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji, imala je viđenje punog Mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni Mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakramenat. Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije.

Sveta Julijana i njezini suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu. Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom blagdan Euharistije želi proširiti na cijelu Crkvu. No brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću, papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku crkvu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.