Hrvatski radio

Radio Zadar

Tinjski branitelji poljoprivrednici

13.04.2016.

12:05

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Može li se raditi na zemlji i preživjeti od nje provjerili smo u Lišanima Tinjskim. Tamošnja braniteljska zadruga marljivo radi na voćnjaku s maraškama. Vrijeme im je naklonjeno pa ove godine najavljuju rekordnu berbu.

Prije sedam godina ovdje nije bilo ničega, a sad je to jedan od najvećih voćnjaka u Ravnim Kotarima. Državno zemljište od 23 hektara obrađuju 23 bivša branitelja. Njihov ratni put je respektabilan, ali u miru odlučili su se ne predati već predano raditi.

Tada smo se javili na natječaj. Bio je javni poziv na potporu Ministarstva branitelja za potporu pri osnivanju braniteljskih zadruga. Iznos koji je dan je 150 000 kuna i mi smo ga ispunjavali i prijavili se na natječaj i dobili taj novac. - kaže Milenko Vrkić.

Zadrugari branitelji ponose se učinjenim. Kako i ne bi kad godišnje uberu više od stotinu tona višnji maraški. Danas cvijet, a krajem lipnja na ovim stablima zore plodovi koji se izvoze na najzahtjevnija europska tržišta. No, gomila zadruga je neslavno propala. Vrijedni Tinjani tvrde da bi bila sramota da potomci zemljoradnika propadnu od rada na zemlji.

Kad smo se mi osnivali bilo je oćemo nećemo pa znate nijedna udruga nije preživila pa neće ni naša ali kad smo dobilio te potpore onda to vežu jednostavno obaveže. - dodaje Vrkić.

Svetko zadruzi pridonosi sa svojih hektar i pol zemljišta i petstotinjak stabala. Nije dvojio je li ovakav oblik rada dobar ili ne.

Bavim se dosta povrćem i s tržnicom i dosta sam bio u svemu i prepoznao sam da je to dobro za udruživanje zbog tržišta samog bolje nas je prepoznati imate niže cijene bolju robu, kvalitetniju. - objašnjava Svetko Mitrović.

No, u voćarskoj je bajci mnogo problema - najviše im smetaju nejasni zakoni i lov u mutnom zadruga koje su propale u prvoj godini osnivanja.

Mi smo u sustavu PDV.a znači država nas tretira kao trgovačko društvo. Tako da mi na primjer kupili vlastitih sredstava ulažemo u opremu i ulagat ćemo ubuduće ali mi svoj novac ulažemo po zakonu to se smatra dobiti i na to se plaća porez. mi na to moramo platit porez. - kaže Milenko Vrkić.

Dobra priča u Tinju se nastavlja dalje. Nakon voćnjaka u planu je rad s povrtnim kulturama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.