Hrvatski radio

Radio Zadar

Titov bunker u Paklenici otvoren za posjetitelje

21.08.2016.

14:14

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Multimedijalna dvorana s umjetnom penjačkom stijenom, suvenirnica, info pult, Centar HGSS-a, novo je lice Titovog bunkera u Paklenici. Nekad stroga vojna tajna izgrađena u strahu od napada Sovjetskog Saveza, danas novouređeni turistički centar otvorio je svoja vrata za posjetitelje.

Pavel iz Češke u Paklenici je boravio prije 12 godina. Sada je došao svojoj obitelji pokazati taj biser prirode. Kako ga i danas oduševljava Nacionalni park, tako ga je oduševio i novo uređeni centar. 

Sjećam se da je to bio samo vojni objekt i da je bio zatvoren. Centar mi se zaista sviđa. Ova civilna svrha vam je draža? Da svakako. Posebno za djecu. 

Na grube građevinske radove za uređenje objekta potrošeno je 20 milijuna kuna koje Nacionalni park većinom financirao vlastitim novcem. Što se trenutačno radi – Zlatko Marasović ravnatelj parka kaže: 

U ovoj fazi dovršavamo 1100 kvadrata budućeg posjetiteljskog centra. U ovoj fazi smo dovršili glavnu multimedijalnu dvoranu, prostor za HGSS, novu suvenirnicu, caffe bar.. Sve je spremno za posjetitelje.   

Ova 9 i pol milijuna kuna vrijedna faza izvodi se uz 80 posto sufinanciranja Fonda  za zaštitu okoliša. Za posjetitelje će biti otvoreni svi uređeni prostori Preostalo je još za urediti dvije dvorane među kojima je i Titova soba. 

U Parku na posjetitelje već više desetaka godina pazi Gorska služba spašavanja. Prostor koji su dobili u Centru zlata im je vrijedan.

Ovaj dio će nama doprinijeti jer ćemo imati adekvatan prostor za zbirnjavanje unesrećenih dok ne dođu kola hitne pomoći i gdje ćemo imati kvalitetno skladištenje opreme. 

kaže Vedran Tešić, dopročelnik HGSS-a. A Turistička sezona u Parku traje od ožujka do studenog i s ovim centrom posjetiteljima će Park moći ponuditi kvalitetne sadržaje i tijekom zimskih mjeseci. Inače ove godine u Nacionalnom parku Paklenica očekuju obaranje rekorda od 122 000 posjetitelja. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.