Hrvatski radio

Radio Zadar

Tjedni pregled događanja u Gradskoj

19.02.2019.

10:41

Autor: Maja Savić

Tjedni pregled događanja u Gradskoj

Tjedni pregled događanja u Gradskoj

Foto: - / -

Gradska knjižnica i ovaj tjedan nudi sadržaje za sve uzraste. Osim standardnih radionica za djecu koje se održavaju u raznim školama nudi radionice iz "Dana psihologije" ali to nije sve. Bit će i međunarodnih predavača.

Sutra u ogranku knjižnice u Arbanasima u povodu Međunarodnog dana materinskog jezika djeca će kroz radionicu otkrivati nove riječi dok će se malenima sa Bilog briga ponuditi radionica "Nepoželjne riječi" na temu tolerancije i različitosti.

Do podneva u mjestu Crno bit će održana radionica Micro:bit naravno o programiranju istih.

O potrebama za kulturom mladih u gradu točno u podne rezultate će predstaviti profesori s odjela sociologije  zadarskog sveučilišta Krešimir Krolo, Sven Marcelić i Željka Tonković. Priča je navezana za Centar za mlade kojem uskoro sljeduje prva cigla uz samu Gradsku knjižnicu.

"Istraživanje je bitno jer će dati odgovore u kojem će se pravcu Centar razvijati, koje sadržaje bi trebao imati i kako bi trebao funkcionirati". - napominje Ante Kolanović iz Gradske njižnice.

 

Kutak za filozofe rezerviran je u 18 sati gdje će biti održana rasprava "Šporka filozofija - Iskustvo invalidnosti - mikronarativi i subheroji.

Rasprava o toj temi često je emocionalno nabijena. Filozofi bi trebali racionalno prilaziti problemu a uz konceptualnu analizu, malo empirijskog istraživanja neće škoditi. Osobe s invaliditetom kada iskoče iz zadanog gabarita "ograničenosti" proglašavaju se "herojima ili nadnaravnima" čime se ponovno čini apsurd etiketiranja i izdvajanja. Na koji se način percipiraju narativi o njima i gdje dolazi do promjene u percepciji tema je rasprave.

 

Četvrtak je Međunardoni dan materinskog jezika i jutro će otpočeti sa Kvizom "Koliko poznajemo hrvatski jezik" za učenike OŠ Starigrad.

"Dan posvećen Anni Frank" sadržaj je koji će u Salima predstaviti Ante Mihić ravnatelj Hrvatske knjižnice i čitaonice Sali .

Prof. Tihana Magaš vodit će isti dan radionicu " Anna Frank - djevojčica iz prošlosti za djecu budućnosti" u Gradskoj knjižnici.

Od 14 sati na istom mjestu kreće radionica "Prevencija nasilja u vezama mladih" u sklopu 12. Tjedna psihologije.

Petak počinje Lektirom u knjižnici Arbanasi "Crvenkapica" a u povodu rođenja Wilhelma Grimma, autora čuvene bajke.

Radnja se potom premješta u Pomorsku školu gdje će predavanje "American Football" američki sveučilišni profesor Rex Cammack o pravilima američkog nogometa te osobnom iskustvu mlađeg uzrasta do profesionalnog bavljenja tim sportom.

"Slova su fora učiti se mora" simpatičan je naziv radionice za osnovnoškolce Bartula Kašića a sve u znaku materinskog jezika i početka Mjeseca hrvatskog jezika.

Slikovnica " Priča o Mudroj Sovi" ugledat će svjetlo dana u prostorijama Gradske knjižnice s dijelom za djecu i odrasle.

Uz ovaj "tekući" dio Gradska knjižnica održava i izložbe od kojih valja izdvojiti " U potrazi za slikom" Dina Colića, mladog akademskog grafičara kao autora fantazmagoričnih krajolika u potrazi za vlastitim identitetom.

Što zapravo znamo o Litvi osim da ima sjajne košarkaše i da je među prvima priznala neovisnost Hrvatske?

Na to će odgovor pokušati dati gošće Matija Jovanović i Matea Janković iz posjete toj zemlji u "Svaštarnici posvećenoj Litvi". To će se dogoditi u subotu.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.