Hrvatski radio

Radio Zadar

Tko će financirati ukrcaj kadeta?

27.02.2017.

14:19

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Već duže vrijeme pokušava se iznaći rješenje koje će olakšati postupak ukrcaja vježbenika na brodove. Udruženje posrednika pri zapošljavanju pomoraca predlaže 3,5 posto doprinosa od plaće pomoraca, koji bi išao u poseban fond. Takav prijedlog već je naišao na oštre kritike Sindikata pomoraca.

Već duže vrijeme iz Sindikata pomoraca upozoravaju na problem ukrcaja kadeta na brodove, odnosno sve težem pronalasku brodara i brodova koji su spremni ukrcavati vježbenike. Zato se već neko vrijeme i u mjerodavnom ministarstvu pomorstva razmatra kako riješiti taj problem. I dok budući pomorci čekaju na rješenje, Iz CROSMA-e, Udruženja posrednika pri zapošljavanju pomoraca predlažu osnivanje Fonda za ukrcaj vježbenika, u koji bi pomorci izdvajali 3,5 posto od svojih plaća. Predsjednik Udruženja Mario Zorović pojašnjava i zašto: Danas je dosta teško doći do novaca, mi smo računali otprilike da bi nekih 20-tak milijuna kuna godišnje bilo dosta da se pokriju zapravo svi troškovi vježbenika koje oni imaju, dakle uključuju njihovu plaću i njihovo putovanje, za tih nekih između 500 i 600 vježbenika koje Hrvatska ima, u svakom momentu na brodu.

Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro odgovara da je prijedlog loš, te da se problem s države ponovno prebacuje na leđa pomoraca: Ono je skupo za brodare i mi to znamo i pokušavamo to riješiti i to na način koji je primjeren, a to je da država sufinancira njihovo školovanje kao što to čini kod svih drugih u Hrvatskoj.
Brazzoduro također upozorava da su pomorci ispali i iz Zakona o aktivnom zapošljavanju: Pa pomorci uvijek ispadnu iz zakona, ali ne samo pomorci, ispadne pomorstvo iz zakona. Naše pomorstvo nije u nijednom zakonu sagledano na način da prije nego se donese zakon, da se vidi kakve će utjecaje on imati na pomorstvo odnosno na pomorce koji su najozbiljniji odnosno najkvalitetniji dio našega pomorstva. To je prokletstvo koje nas stalno prati, a to što viču da smo pomorska zemlja to je već odavno dokazano da nema veze sa stvarnošću.
Pomorci se ipak nadaju da će na kraju o svemu presuditi država - odnosno da će ministarstvo pomorstva iznaći rješenje, kako se sav teret ukrcaja kadeta ne bi prebacio na upravo na njih.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.