Hrvatski radio

Radio Zadar

Tko će pobijediti: Vulin, general Gotovina ili netko treći?!

10.01.2019.

17:08

Autor: HRT radio zadar

foto:  Dani masline/N.J.

foto: Dani masline/N.J.

Foto: - / -

Glavni cilj II. manifestacije mladih maslinovih ulja općine Pakoštane koja će se održati u subotu u Maškovića hanu je poboljšati kvalitetu maslinovih ulja, kaže općinski načelnik Milivoj Kurtov. Sa zanimanjem se očekuje i predavanje poznatog novigradsko-zadarskog maslinara dr. Ivice Vlatkovića.

Na području Pakoštana, Draga, Vrane i Vrgade ima više od 100 tisuća stabala maslina. Generalu Gotovini lani je „za dlaku“ izmakla titula šampiona - javljaju organizatori manifestacije. Ova priredba drugu godinu za redom održat će se u Maškovića hanu, u subotu 12. siječnja s početkom u 17 sati.

Cilj je poboljšati kvalitetu maslinovih ulja, kaže Milivoj Kurtov, načelnik općine Pakoštane koja je u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Zadar, Turističkom zajednicom Općine Pakoštane, Uljarom PZ Pakoška i Javnom ustanovom Agencija han Vrana, glavni je organizator II. Manifestacije mladih maslinovih ulja. - Nastavljamo što smo lani uspješno započeli, kaže Kurtov. Osim promicanja kvalitete maslinovog ulja ovime ujedno promoviramo i naš baštinski hotel Maškovića han, dodaje Kurtov.

Filip Erceg, voditelj Profesionalnog panela Zavoda za javno zdravstvo Zadar koji je obavio kemijsku i senzorsku analizu ulja pristiglih na ocjenjivanje ističe da su svi maslinari s područja općine Pakoštana zastupljeni sa uzorcima svojih ulja: Radi su o specifičnoj manifestaciji koja ima za cilj unaprijediti uzgoj, berbu i preradu maslina te čuvanje i skladištenje, a time i kakvoću maslinovih ulja, dodaje Benito Pucar,voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša zadarskog  Zavoda za javno zdravstvo..

Sa zanimanjem se očekuje i predavanje poznatog novigradsko-zadarskog maslinara  dr. Ivice Vlatkovića koji će govoriti o utjecaju maslinovog ulja na zdravlje čovjeka. Potom slijedi večera i druženje uz dodjelu nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja.

Podsjetimo, na Prvoj manifestaciji mladih maslinovih ulja općine Pakoštane, prvo mjesto i titula šampiona pripala je Anti Vulinu, ispred generala Ante Gotovine, Nike Tute, Ljubomira Bungura, Zdravka Vulina, Jure Čudine i Roka Vujasina, koji su za svoja ulja dobili zlatne medalje. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.