Hrvatski radio

Radio Zadar

14:25 / 10.03.2017.

Autor: Vladimir Šetka

Tko će s kime potpisati "predbračni ugovor"?

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dvije vodeće političke stranke napokon su objavile imena svojih kandidata za zadarskoga gradonačelnika i župana. Zato su se, kako neslužbeno doznajemo, zahuktala predizborana pregovaranja i dogovaranja.

Pregovori traju s obje strane Trga Petra Zoranića - U Medulićevoj i na Trgu pet bunara. Iako su u političkim strankama poprilično škrti s informacijama o tome s kime vode pregovore o prijeizbornom koaliranju, u javnost ipak dospije pokoji detalj. Kako HDZ, koji mjeri ogromnu popularnost u odnosu na SDP, ne treba široku koaliciju kakva je bila prije četiri godine, za očekivati je da na izbore iziđu s minimalno partnera.

Kako smo neslužbeno doznali s Modesom, strankom koja je u zadnjih nekoliko mjeseci izgradila snažnu mrežu lokalnih organizacija, HDZ pregovara već nekoliko dana. Vrlo vjerojatna je i suradnja s HSU-om, dok nije za očekivati koaliranje s krajnje desnim strankama, koje ionako koaliciji ne donose znčajniju "dotu". 

Zadarskom SDP-u s druge strane eventualno koaliranje s HNS-om moglo bi ovisiti i o ishodu pregovora u Zagrebu. No Zadar je specifična sredina, gdje se već pokazalo, da manji  partner samostalno ne postiže značajnije rezultate, pa bi se na kraju ipak mogli dogovoriti. S Beljakovim HSS-om ne bi trebalo biti problema oko koalicije, a hoće li još netko uskočiti u vlak SDP-a znat će se nakon pregovora koji su tek počeli. 

HSLS, koji je na zadnjim izborima bio dio lijeve koalicije, na predstojećim izborima izlazi samostalno. Vjerojatno će to biti slučaj i s drugim manjim strankama, ali i s MOST-om, koji najavljuje oštru bitku za Zadar. MOST još uvijek ne izlazi s imenima kandidata za gradonačelnika i župana, no u javnosti se spominje ime jednog bivšeg pravaša, koji već duže vrijeme nije politički aktivan. On bi navodno trebao biti MOST-ov kandidat za zadarskoga župana. Ne treba zaboraviti ni Akciju mladih, čiji su vijećnici u protekle četiri godine bili najglasnija oporba HDZ-u, a njihov izlazak sa Živim zidom zasigurno bi im ojačao poziciju u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.