Hrvatski radio

Radio Zadar

Tko ima najbolje mlado maslinovo ulje na području Biograda i Pakoštana?

30.01.2022.

08:12

Autor: S. Jakšić Mandić

Ilustracija s prošlogodišnje dodjele priznanja

Ilustracija s prošlogodišnje dodjele priznanja

Foto: Općina Pakoštane / Radio Zadar

Općina Pakoštane je u suradnji s Agencijom Han Vrana, Zavodom za javno zdravstvo te Turističkom zajednicom Općine Pakoštane organizirala V. Manifestaciju mladih maslinovih ulja. Uzorci mladih ulja prikupljali su se u prosincu a za 15 sati u Maškovića Hanu zakazana je podjela diploma najboljim maslinarima.

Na području Općine Pakoštane (Pakoštane, Drage, Vrana i Vrgada) ima više od 100.000 stabala maslina. Cilj manifestacije koja okuplja maslinare s tog područja je razvoj uzgoja, berbe i prerade maslina te čuvanja i skladištenje, a time i kakvoće maslinovih ulja. O kvaliteti ulja govori podatak da su ulja od 1. do 15.og mjesta prošle godine u poretku osvojila 99 i više bodova. Kemijsku i senzorku analizu ulja odradio je Zavod za javno zdravstvo Zadar. Od 56 uzorka, čak 52 ili 93% su  prošle godine ocijenjena kao ekstra djevičanska .  I ove godine rezultati analize 41-og prijavljenog uzorka bit će odlični, uvjeren je Hrvoje  Anić, manager u agenciji Han Vrana. Dodaje kako su kvalitetni domaći gastro-proizvodi značajan dio ponude Maškovića Hana: 


Primjećujemo da je to gostima vrlo bitna stavka pa u našoj ponudi imamo ulja koja su isključivo iz okolice Vrane. Gosti danas znaju prepoznati kvalitetno ulje, cijene to i samim time vrednuju više uslugu koju dobiju u jednom takvom objektu.

Hrvoje Anić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.