Hrvatski radio

Radio Zadar

Tko ima najbolji ovčji i kozji sir ?

24.10.2016.

07:31

Autor: SJM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uz stručna predavanja iz zdravstvene zaštite ovaca i koza, tehnologije proizvodnje i prerade ovčjeg i kozjeg mlijeka, ocjenjivat će se sirevi. Stručno povjerenstvo ocijenilo je 34 proizvoda od ovčjeg i kozjeg mlijeka pa će se najboljim proizvođačima dodijeliti priznanja.

18. Savjetovanje za uzgajivače ovaca i koza i 17. Izložbu hrvatskih ovčjih i kozjih sireva, u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije, Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza i Udruge uzgajivača ovaca i proizvođača paškog sira „Zaglava“, održava se danas i sutra s početkom u 10:30 sati, u Novalji, hotel Luna, Jakišnica bb, Lun, otok Pag.

Sudionicima savjetovanja, uzgajivačima ovaca i koza i proizvođačima hrvatskih ovčjih i kozjih sireva, predavanja iz područja provedbe uzgojno selekcijskih programa, preventive i zdravstvene zaštite ovaca i koza, tehnologije proizvodnje i prerade ovčjeg i kozjeg mlijeka, hranidbe, držanja i njege ovaca i koza, održat će stručnjaci sa Agronomskog i Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U sklopu provedbe EU projekta Grass Croatia sufinanciranog od strane Europske komisije, Goran Lipavić, dipl. ing., 24. listopada 2016. u 18 sati, prezentirat će Agrokolišne mjere Zajedničke poljoprivredne politike EU, Mjeru 10 - Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene. Uzgajivači imaju na raspolaganju sredstva iz programa ruralnog razvoja za ostvarivanja potpora za izvorne i zaštićene pasmine ovaca i koza, radi zaštite i poboljšanja okoliša na svom gospodarstvu, u sklopu cilja Zajedničke poljoprivredne politike EU za postizanja održive poljoprivredne proizvodnje, očuvanja biološke raznolikosti ruralnih područja, zaštite okoliša i očuvanja života na selu u skladu s prirodom. Ovim predavanjem usmjerit ćemo uzgajivače na korištenje sredstava za Mjeru 10., otvoriti raspravu i pružiti sve potrebne informacije kako bi lakše iskoristili potpore na raspolaganju.

Na ovogodišnjoj ocjeni sireva Stručno povjerenstvo za ocjenu, ocijenilo je ukupno 34 proizvoda od ovčjeg i kozjeg mlijeka. Na 17. Izložbi ovčjih i kozjih sireva dodijeliti će se priznanja proizvođačima najbolje ocjenjenih sireva i šampionima izložbe, dok će najbolji sirevi biti izloženi i ponuđeni na degustaciju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.