Hrvatski radio

Radio Zadar

Tko je bolje zaštićen : otočani ili jeleni?

22.08.2022.

12:58

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Dugi otok

Dugi otok

Foto: Filip Brala / Pixsell

Preskaču bez problema ogradu visoku i dva i pol metra, svakodnevno izlijeću na prometnice, uništavaju vrtove, noću bude neobičnim glasanjem - tuže nam se žitelji jugozapadnog dijela Dugog otoka. Matea Morović iz Žmana svjedoči kako je više puta imala bliski susret sa srnama i jelenima, jedinkama jelena axisa : 


Susrela sam ih u više navrata. Nedavno sam u ponoć i pol vozila i uletila u 11 srna , srećom vozila sam sporo i stala i čekala da prođe 11 srna, stala sam i prebrojila ih , bilo ih je točno 11. A jelene redovito viđam, meni iza kuće ih bude, svugdi dolaze, uništavaju salatu,kupus, mojima su uništili sve što su posadili…

M. Morović

Jelen axis

Jelen axis

Foto: Hrvatski lovački savez / Radio Zadar

Riječ je o jedinkama jelena axisa koji je pitomiji u odnosu na ostalu krupnu divljač pa se manje boji ljudi, a na otok je došao prije više godina za uzgajalište sa čijim lovozakupcem se općina Sali već godinama bori, kaže nam načelnik Općine Sali Zoran Morović. U više navrata mjerodavne institucije upozoravao je na problem dovođenja alohtone divljači na otok, kaže: 

Dotični lovozakupac ima sve papire, brojne dopise smo slali i nadležnim lovnim inspektorima, ali Po zakonu o lovu sve je čisto.

Z. Morović

Problem je u samom Zakonu o lovu, dodaje Morović: Zakon o lovu očito su ga pisali lovci, on njima pogoduje, pogotovo lovozakupnicima, dozvoljava im uzgajališta divljači, tako su te srne i jeleni axisi i došli na Dugi otok i onda – vidi vraga – pobigli su iz uzgajališta i sad ih je krcat otok. 


Jedan od poharanih vrtova u Žmanu

Jedan od poharanih vrtova u Žmanu

Foto: Slušatelj / Radio Zadar

Zakon lokalnom stanovništvu kao rješenje nudi samo ograđivanje vrtova i polja, ali jelen axis može skočiti vrlo visoko a visoke ograde su i skupe, žale se otočani. Općina Sali stoga će ovih dana uputiti novi dopis Ministarstvu poljoprivrede , a u međuvremenu jedina nada im je Lovački savez Zadarske županije odnosno organizirana hajka na jedinke axisa koje su na razne načine izašle izvan uzgajališta.


Načelnik Morović o problemu s jelenom axisom

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.