Hrvatski radio

Radio Zadar

Tko je prosipao zvončiće po Zadru i okolici?

04.05.2018.

12:57

Autor: Vladimir Šetka

Tko je prosipao zvončiće po Zadru i okolici?

Tko je prosipao zvončiće po Zadru i okolici?

Foto: - / -

Zadarska policija podnijela je kaznenu prijavu protiv 60-godišnjega hrvatskoga državljanina s prebivalištem u Srbiji zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnoga stanovništva. Kako neslužbeno doznajemo riječ je o pripadniku tzv. Vojske Republike srpske krajine, Milanu Zelenoviću.

Milan Zelenović, prijeratni poduzetnik iz Knina, zapovjedio je gađanje civilnih ciljeva, kao odmazdu zbog akcije Maslenica. To je učinio u čak 12 navrata, raketirajući područje Ražanca, Petrčana, Poličnika, Zatona, Murvice, Debeljaka, Maslenice, Biograda i Zadra. Usljed tako izvršenih raketnih napada od pirotehničkog punjenja, tzv. zvončića, smrtno je stradalo devet osoba, teške tjelesne ozljede zadobilo je 12, a lake tjelesne ozljede 15 osoba, dok je oštećen veći broj stambenih, gospodarskih i infrastrukturnih objekata,  rekao je načelnik Policijske uprave zadarske Anton Dražina:

Od svih napada posebno se izdvaja onaj iz lipnja 1993. godine, kada je raketirana plaža Soline. 14. lipnja 1993. godine oko 15.30 sati s neprijateljskih položaja na privremeno okupiranom području ispaljene su dvije rakete s kazetnom bojnom glavom na civilne objekte na području Biograda, odnosno na predio Soline. Rakete su eksplodirale, a od zvončića je stradalo pet osoba, među kojima i dvije djevojke – Danijela Vidaković i Lidija Vrankulj, rekao je načelnik kriminalističke policije zadarske Policijske uprave Bore Mršić.

Zelenović je zbog spomenutih zločina unaprijeđen u pobunjeničkoj vojsci. Do saznanja o njegovoj ulozi u granatiranjima došlo se zahvaljujući dokumentaciji i iskazima svjedoka, a za njim je raspisana i međunarodna potraga. Trenutačno živi u okolici Beograda.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.