Hrvatski radio

Radio Zadar

Tko je ubijao na gosipćkom području?

27.12.2016.

17:13

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ličko-senjska policija je u suradnji s Ravnateljstvom policije dovršila kriminalističko istraživanje nad sedmoricom hrvatskih i jednim bosansko-herecegovačkim državljaninom, zbog osnova sumnje da su počinili kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Prvoosumnjičeni, drugoosumnjičeni i trećeosumnjičeni (68-godišnjak, 52-godišnjak, 50-godišnjak) se sumnjiče da su u razdoblju od 13. do 17. listopada 1991. godine na području Široke Kule i Bukovca Perušićkog, kao zapovjednici srpskih paravojnih postrojbi tzv. „Teritorijalne obrane Teslingrad“ i tzv. „Odjeljenja milicije Teslingrad“, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, propustili spriječiti da se civilno stanovništvo ubija, iako su bili dužni, te su dopustili da njihovi podređeni (54-godišnjak, 62-godišnjak, 53-godišnjak i 44-godišnjak – državljani Republike Hrvatske i 51-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine) ubiju 22 civila hrvatske nacionalnosti.

Protiv njih podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci, a s obzirom da su osumnjičeni nedostupni pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, za istima su raspisane potrage.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.