Hrvatski radio

Radio Zadar

Tko pustoši pašku valu ?

04.06.2015.

13:30

Autor: A. Kolanović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Paškom zaljevu sve je manje ribe! To je, tvrde sportski ribolovci, rezultat pretjeranog izlova i nepridržavanja zakona. Ako se izlov ribe nastavi ovakvim tempom, paško podmorje, kažu, za nekoliko će godina postati pustinja bez života.

Paški zaljev dug je 9 , a širok, na svom najužem dijelu tek milju i pol. Prije samo dvadesetak godina, ovo je područje bilo vrlo bogato ribom i školjkama. Danas je područje koje traži zaštitu, kaže Filip Bukša, student ekologije.

                  Glavni razlog ove situacije u Pagu je krivolov i vrlo loše upravljanje paškim zaljevom jer nema efikasne kontrole. Ne postoji policija, ne postoji ribarska inspekcija koja je stacionirana na ovom području, koja bi ga redovito kontrolirala i koja bi onda imla neke podatke na koje bi se moglo efikasno provoditi kontrola, tvrdi Bukša.

Odgovorni za pustošenje Paške uvale su, prema riječima studenta ekologije, plivarice, osobito one koje dolaze s područja srednjeg Jadrana. Goran Hudoklin, ronilac, svakodnevno je u paškom podmorju.
                  Podmorje je strašno promijenjeno i ono se svakih, rekao bih svake godine sve gore i gore. Situacija, zašto je takva situacija, ne samo radi izlovljavanja i prekomjerne upotrebe alata već jednostavno i zagađanje utječe na takav rezultat, kazao nam je Hudoklin.

I dok sportski ribolovci i ronioci optužuju profesionalce, kojih je u Pagu manje od prstiju na obje ruke, profesionalci imaju svoje argumente. Zoran Fabijanić, profesionalni ribar.
Koje kategorije ribara to najviše krše?
             Hoćemo bit iskreni? E, ja vas molim! Svi! I sportski. Reći ću vam kako i sportski. Ode se govori samo o profesionalnim ribarima. kad uvati 7-8 kila orada na parangal ili 15, neće ovih preko pustit u more da živi! 


Priča o zaštiti Paškog zaljeva tek počinje jer su iz Sportskog ribolovnog društva Orada uputili dopis Ministarstvu poljoprivrede da se ovo područje zaštiti posebnom uredbom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.