Hrvatski radio

Radio Zadar

Tko su laureati 54. Plave vrpce Vjesnika?

01.12.2018.

07:37

Autor: V. Šetka

Tko su laureati 54. Plave vrpce Vjesnika?

Tko su laureati 54. Plave vrpce Vjesnika?

Foto: - / -

Ove godine za prestižno priznanje je sedam nominacija, jedna pojedinačna i šest momčadskih. Najhrabrije među hrabrima biraju članovi Odbora za dodjelu Plave vrpce Vjesnika. Na današnjoj konferenciji za novinare u Zadru doznat ćemo tko su laureati.

Dodjela nagrada je u ponedjeljak,3. ovoga mjeseca u zadarskom Arsenalu. U pojedinačnoj konkurenciji nominiran je Andi Marović iz Ronilačkog centra Manta iz Komiže, koji je u dva navrata krpao turski teretni brod Haksa na otvorenom moru, kaže tajnik Plave vrpce Damir Herceg : On je u dva navrata krpao turski teretni brod Haksa na otvorenom moru i zahvaljujući njegovu znanju, hrabrosti i požrtvovnosti taj brod nije potonuo, jer je prijetilo je potonuće, što ne bi bilo dobro jer je u brodu bilo trideset tona goriva i tri tisućetona magnezita za Kopar.

 U momčadskoj konkureniciji je šest nominacija : 

U momčadskoj konkureniciji je podvig LNG tankera Marvel Falcon pod zapovjedništvom Splićanina Damira Petrovića koji je u svibnju ove godine u Karipskom moru spasio dvojicu Kostarikanaca i dvojicu Nikaragvanaca, koji su pet dana plutali morem. Nitko im nije htio pomoći osim Petrovića i njegove posade s brodom od gotovo 300 metara i to po nemirnom moru, što nije bilonimalo lako. 

Imamo i slučaj iz Pule, gdje se jedan mladi Mađar (16) kupao pokraj Zlatnih stijena, malo se precijenio, ali su naišli pripadnici pulske Pomorske policije Valdi Bubić i Tomislav Subota,koji su tog mladića doista spasili u posljednji trenutak,jer je već bio iznemogao i dezorijentiran, dodaje Herceg. Četvrta nominacija je zapovjednik Feđa Ratković koji je tankerom spasio četvoricu unesrećnih tri stotine milja od obale Meksika, koji su plutali 21 dan. 

Imamo i jednu priču iz Senja, što je bilo nedavno,u rujnu ove godine, kada su se dvojica Zagrepčana gliserom uputila iz Selca u Senj na kavu, iako je bilo najavljena orkanska bura. Kad su se vraćali u Selca zapuhala je bura od 20 čvorova, te im se ugasio i motor. No tu se našla ekipa Lučke kapetanije na čelu s kapetanom Biondićem spasila dvojicu vikend nautičara u jednoj dramatičnoj akciji, kaže Herceg. 

No, medijski najpoznatiji slučaj spašavanja zbio se u kolovozu kada je Britanka, gošća s kruzera, završila u moru 25 milja jugozapadno od Lošinja. Cijelu noć je provela u moru, te je spašena idući dan,što je bilopravo čudo. Od toga da je preživjela pad,aonda i deset sati u moru usred mraka, noći i dijela jutra. Cijelom akcijom je dobro rukovodila Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje, a sudjelovao je i brod riječke Lučke kapetanije Vid, a onda je 18. rujna ujutro iz Pule krenuo ophodni brod Obalne straže Cavtat. Izračun središnjice je bio dobar, jer je pronađena 1.300 metara od mjesta na kojemu je pala. Momci s Cavtata su je popeli na svoj brod , a istodobno je naišla i posada Vida, podsjeća Herceg. 

Ove godine su nominirani i vatrogasci koji su pokraj Pelješca gasili požar na 40-metarskoj jahti, koja je gorjela, a bilo je i nekoliko eksplozija. U gašenju je sudjelovalo više vatrogasnih postrojbi iz Dubrovačko-neretvanske županije, ali su se posebno istaknula 17-orica vatrogasaca, koji su spriječili izlijevanje 40 tona dizela i onečišćenje mora.

Ovogodišnja Plava vrpca, priznanje koje se dodjeljuje za poduhvat spašavanja ljudi i imovine na moru bit će u ponedjeljak u zadarskom Arsenalu, a utemeljio ga je 1966. godine poznati novinar i pjesnik Ratko Zvrko tada urednik pomorstva u Vjesniku. Sindikat pomoraca Hrvatske je preuzeo organizaciju dodjele Plave vrpce Vjesnika 2012. godine, nakon gašenja lista Vjesnik.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.