Hrvatski radio

Radio Zadar

Tko u vezama i kako manipulira?

11.05.2022.

14:32

Autor: V.Š./Radio Zadar

Počeli su Dani seksualnosti

Počeli su Dani seksualnosti

Foto: V.Š. / HRT Radio Zadar

U organizaciji Udruge studenata psihologije "Kasper" Sveučilišta u Zadru u Kneževoj palači se održavaju 11. Dani seksualnosti - trodnevni znanstveno-stručni skup otvoren za javnost. Predavači su različiti stručnjaci - psiholozi, sociolozi, psihijatri.


Širok spektar stručnjaka, pa i tema na 11. danima seksualnosti - od neplodnosti, nevjere, manipulacije i prekida u ljubavnim vezama, do seksualnog nasilja, te iskustava u kliničkom radu sa transrodnim osobama. Mateo Tomičić iz organizacijskog odbora, kaže kako je cilj skupa edukacija društva o seksualnosti, koja je još uvijek tabu-tema.


- Iako, nove generacije to sve više nekako destigmatiziraju i pričaju o tome, ali ljudi se ne osjećaju dovoljno sigurno kada javno pričaju o tome. I dalje postoji nekakva stigma i nekakav tabu, kaže Tomičić.


Uvodno predavanje održala je dr. znanosti Jelena Ombla sa zadarskog Odjela za psihologiju i to o partnerskim odnosima - vrtuljku ljubavi i manipulaciji. Iznijela je i podatak iz istraživanja kako se u vezama manipulira. 


-Žene su sklonije "durenju", tretmanu tišinom, taktikama koje su usmjerene na podilaženje, cjenkanju, induciranju užitka kod partnera, traženju nekakve usluge zauzvrat. To je ono što bi karakteriziralo manipuliranje kod žena. Istraživanja kažu da su muškarci skloniji direktno pitati partnericu, reći joj i pojasniti što traže od nje i zbog čega to traže, kaže dr. Ombla. 


Dr. Jelena Ombla

Dr. Jelena Ombla

Foto: V. Š. / HRT Radio Zadar

Pretpostavka je da je tomu tako zbog različitih pozicija moći u društvu. - Suvremeno društvo, pa i naše društvo još uvijek tradicionalno u heteroseksualnom partnerskom odnosu poziciju moći pripisuje muškarcu u odnosu na ženu. I zbog toga žene manipulacijom žele nadoknaditi vlastiti nedostatak moći u odnosu, a muškarci upravo manipulacijom naglašavaju svoju moć nad ženama i imaju za pravo jer društvo tako definira njihovu rodnu ulogu da direktno pitaju i iskažu što žele, zaključuje dr. Ombla


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.