Hrvatski radio

Radio Zadar

Tkon - postavljaju se nosači novih gatova

15.02.2020.

12:36

Autor: SJM

foto: lukatkon.hr

foto: lukatkon.hr

Foto: - / -

Postavljene su utvrde na 3 gata, betonirane, postavljeno je projektirano opterećenje za praćenje slijeganja. Nakon toga su ugrađene protuvalne pregrade i trenutačno se montiraju rasponski nosači na gatove - navodi se na stranicama Županijske lučke uprave.

U Tkonu na Pašmanu se nastavljaju radovi na izgradnji nove trajektne luke. Od aktualnih radova Županijska lučka uprava izdvaja završetak  Obalnog zida  (sjeverozapad)  u duljini od 100 m, te parapetnog zida parkirališta u duljini od 70 m. Dodaje se i kako su u pogonu za proizvodnju predgotovljenih elemenata proizvedeni svi elementi za izradu propusta, a od previđenih 28 završeno je 24 prednapregnutih nosača za izradu propusta. Paralelno sa svim ovim radovima izvode se i svi potrebni zemljani radovi: iskopi, nasipanja, planiranja i sl.

Projekt Županijske lučke uprave Zadar luka Tkon na otoku Pašmanu prvi je od 28 projekata u Republici Hrvatskoj koji se financira bespovratnim sredstvima Europske unije. 

Tkon je kao luka bitan zbog razvoja cijelog otoka Pašmana te u Zadarskoj županiji predstavlja 3. luku po broju prevezenih putnika i vozila. Projekt se odnosi na ulaganja u izgradnju trajektnog pristaništa koji se sastoji od gata s 2 veza, ukrcajno-iskrcajnog prostora i ukrcajnog čekališta, platoa pristaništa koji omogućuje ukrcaj i iskrcaj vozila, podmorskog propusta za cirkulaciju mora između vanjskog i unutarnjeg akvatorija te platoa ukrcajnog čekališta i parkirališta u funkciji pristaništa na lokaciji u mjestu Tkon. Ukupna vrijednost projekta je 32.591.045,60 kn; od toga iznos koji sufinancira EU – 27.702.388,76 kn. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.