Hrvatski radio

Radio Zadar

Tkonski Škraping kao mamac za turiste

15.12.2015.

11:29

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Najveća trekking utrka u Hrvatskoj, najveći Sajam otočnih proizvoda u Hrvatskoj, najveća dječja manifestacija Škrapić, 7 dana predavanja, predstava, radiona, eko-akcija, druženja, preko 5.000 ostvarenih noćenja.. i sve to daleko izvan glavne turističke sezone ističu organizatori.

Nova sportsko-turistička manifestacija „Škraping Tkon – otok Pašman 2016“ održava se 05. ožujka iduće godine. 

Prošli jubilarni deseti „Škraping Tkon – otok Pašman 2015“ brojio je preko 1.300 trkača iz 11 europskih zemalja. Na narednom XI Škrapingu očekujemo još veći odaziv te dolazak preko 1.500 natjecatelja. 

Osim glavnog događaja, utrke Škraping 5. ožujka 2016. godine, cijeli Škraping tjedan pratit će niz zanimljivih događanja:predstave, edukativna predavanja, različite radionice, eko-aktivnosti na uređenju okoliša otoka Pašmana i sl. 

Jedan od najpopularnijih pratećih programa Škrapinga svakako je Sajam otočnih proizvoda, koji je po broju izlagača nositelja oznake  HOP najveći sajam ovakve vrste  u Hrvatskoj te je zamišljen kao poticaj razvoja otočne proizvodnje, očuvanja izvornosti i autohtonosti podrijetla te potpora otočnim proizvođačima da se kandidiraju za prestižnu oznaku HOP. 

Na Sajmu otočnih proizvoda očekujemo dolazak više od 40 izlagača s gotovo svih jadranskih otoka, nositelja oznake HOP. 

Dan poslije utrke, u nedjelju 06. ožujka održat će se i dječji Škrapić u organizaciji Dječjeg vrtića Ćok iz Tkona a cilj je mlađim naraštajima prenijeti ljubav prema prirodi, zdravom životu, ekologiji i očuvanju okoliša. Očekuje se da će sudjelovati 150 malih Škrapera iz 10 vrtića Zadarske Županije.

Osim sportsko-turističkog, Škraping ima u humanitarni karakter te će se ove godine dio sredstava uplatiti za potrebe Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.