Hrvatski radio

Radio Zadar

To je odmazda prema Zadru!

22.02.2013.

12:54

Autor: zg

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ako radovi stanu, tek je onda to bačeni novac koji neće imati nikakvu korist nego će biti jedno betonirano privezište gdje će se vezati trajekt tamo umjesto u luci Jazine, komentirao je za naš radio odluku Ministarstva gradonačelnik Zvonimir Vrančić.To je doista jedna odmazda prema Zadru, kaže Vrančić.

Nakon dva sastanka s resornim ministrom koji nam je kazao da apsolutno podržava projekt nove luke u Gaženici i dogovora da izgradnja zgrade terminala ipak ide uz maksimalnu racionalizaciju troškova zatečeni smo novim razvojem situacije, kazao je za Radio Zadar gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić.

 

Usprkos važećih ugovora ove države sa značajnim financijerima, s Europskom investicijskom bankom, i njemačkom razvojnom bankom, to su međunarodni ugovori za koje tek treba vidjeti kako će to sve skupa proći. Njihova objašnjenja da Lučka uprava odnosno Luka Zadar neće biti u mogućnosti vraćati kredite su sasvim jedna nesuvisla objašnjenja. Pa ne vraćaju kredite ni Luka Ploče ni Luka Rijeka nego to vraća država umjesto njih, ali tek onda neće moći vraćati ni ovo što je dosada utrošeno, ako ostane razina izgrađenosti kakva je sada,

 

kaže gradonačelnik Vrančić.

 

Ako se stane na drugoj fazi izgradnje luke Gaženica , bez putničkog terminala, bez daljnjih razmišljanja o proširenju teretne luke Gaženica, tek je onda to bačeni novac koji neće imati nikakvu korist nego će biti jedno betonirano privezište gdje će se vezati trajekt tamo umjesto u luci Jazine,

 

rekao nam je gradonačelnik Vrančić, te dodaje:

 

Doista nas ovo iznenađuje. Da li je ovo jedno dodatno nesnalaženje ove Vlade, da li je ono što smo izbjegavali zaključiti da je to jedna doista iracionalna odmazda prema Zadru. Kad sve skupa povežemo , to više nije jedan slučaj, od bolnice, luke Gaženica, Centra za zbrinjavanje otpada, zadarskog kazališta itd. To je doista jedna odmazda  prema Zadru.

komentirao je za naš radio gradonačelnik Zvonimir Vrančić.

Saborski zastupnik Božidar Kalmeta zatražit će sastanak s državnim vrhom kako bi se još jednom pokušalo ukazati na iznimnu štetu koja može nastati odustajanjem od izgradnje zgrade terminala i izmjenom ugovora s međunarodnim kreditorima, kazao je za Radio Zadar također gradonačelnik Vrančić.

 

Novi ravnatelj Lučke uprave Zadar Emil Bilić suzdržano je komentirao novu situaciju:

 

Pa Lučka uprava Zadar je u obvezi poštivati i provoditi odluke Vlade RH i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, a u svezi s navedenim čekamo naloge o daljnjem postupanju,

 

rekao nam je Bilić.

 

Od 2007. godine kad je potpisan ugovor o financiranju u luku Gaženica utrošeno je oko 110 milijuna eura. Do kraja ove godine trebala bi biti izgrađena sva infrastruktura impresivne nove luke. Ako bi se mijenjao projekt zgrade to povlači i izmjene u infrastrukturi koja se već gradi, znači nova ulaganja u nešto što će u međuvremenu već biti izgrađeno. Bez glavne zgrade luka naravno ne može funkcionirati, dakle ne može ni zarađivati ni vraćati kredit. U najnepovoljnijem razvoju situacije, ako se ne nađe ulagač voljan sam graditi zgradu, dosad uloženih 110 milijuna eura bilo bi doslovno bačeno u vjetar. Ključno pitanje zapravo je što će reći kreditori, europska investicijska banka i njemačka razvojna banka, hoće li i pod kojim uvjetima pristati na izmjene ugovora. Zatražili smo danas očitovanje ministarstva financija, međutim do zaključenja priloga nismo ga dobili.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.