Hrvatski radio

Radio Zadar

Tona stakla sakupljena u akciji čišćenja rijeke Bijele

07.09.2020.

08:50

Autor: Radio Zadar

Tona stakla sakupljena u akciji čišćenja rijeke Bijele

Tona stakla sakupljena u akciji čišćenja rijeke Bijele

Foto: - / -

Udruga za poticanje zaštite okoliša, očuvanje prirode te promicanje održivog razvoja i turizma Lončari Iz Gornjeg Karina, u subotu 5. rujna organizirala je volontersku akciju čišćenja zapadnog prilaza izvoru rijeke Bijele. Sakupljena je tona stakla koja će se iskoristiti kao umjetnički resurs.

Akcija zbrinjavanja otpada organizirana ja na zaštićenom ali zapuštenom području “NATURA 2000”, zapadnom pristupnom putu kanjona rijeke Bijele. 

Rijeka Bijela hidrogeološki je fenomen - izvire iz špilje na oko 300 metara nadmorske visine. Kanjon ove rijeke koji je dio zaštićenog područja “NATURA 2000” od otopljenog je vapnenca, te poprima bijelu boju, po čemu je rijeka najvjerojatnije i dobila ime. Kanjon je nastao na rasjedu dvaju brda uslojenih vapnenaca, ima nekoliko velikih slapova (najviši oko 15-20 m) koji u podnožju formiraju prirodne bazene prozirne zelenkaste boje. Izvor rijeke Bijele je špilja bogata živim organizmima (skakavci, pauci, šišmiši i druge životinje), dužine 225 m, u kojoj su se u nekoliko povezanih dvorana, vremenom nakupile velike količine pitke vode pročišćene prolaskom kroz kapilarni sustav stijena.

Na relativno malom području nalaze se mnogobrojne ugrožene, endemične i zaštićene biljne i životinjske vrste.

Ova lokacija je, zbog svoje specifične prirode, te geografske pozicije (nadomak Novigradskog i Karaniskog mora), postala veoma zanimljiva ljubiteljima prirode, sportašima i turistima.

Do izvora rijeke Bijele stiže se cestom (makadam i asfalt), koja kreće od odvajanja sa jadranske magistrale (pravac Obrovac - Karin Gornji). Na oko 4 km udaljenosti od magistrale, nalaze se sela Lončari i Radeke, u kojima živi tek nekoliko obitelji, te je iz tog razloga ovaj kraj zbog svoje izoliranosti, tokom godina postao pogodan za odlaganje otpada, pretežito  krupnog otpada i građevinskog materijala.

Akcija čišćenja je počela u 10h ujutru, i trajala do kasnog popodne. Udruga Karin Resort osigurala je ručak, a udruga Lončari majice za sve sudionike. Staklo rasuto po stazi oko 1,5 m3 su sudionici pažljivo odvojili tako da se može koristiti - ono će dalje biti predmet rada različitih umjetnika u projektu “Trash Art Residence Bijela 2021”. Također, uz pomoć i uz uključenje institucija i donatora objavit će se međunarodni javni natječaj “CALL FOR ARTIST”,  kroz koji će se financirati najkreativniji umjetnički projekat kojim bi se kroz trajnu instalaciju/umjetninu na lokaciji, educirati o važnosti našeg odnosa ka prirodi.

Tijekom cijelog dana sakupljeno je preko 100 m3 raznog građevinskog otpada koje je potom odvežen na  deponiju.

Uklonjena i sanirana deponija smeća i otpada, nalazila se na dužini od jednog kilometara i više, uz samu cestu koja vodi prema punktu od kojeg se kreće prema izvoru rijeke Bijele. Također, od samog polazišta prema izvoru i kanjonu, jedan dio staze bio je posut tonama djelića stakla koji su se tu našli poslije domovinskog rata i od tada nisu nikada uklonjeni.  Ovo staklo formiralo je stakleno utabanu stazu po kojoj šetači neminovno moraju proći, te se gubi svaki osjećaj šetnje prirodom.

U akciji je sudjelovalo 80 volontera, prirodnjaka i kreativaca iz Svetog Filipa i Jakova, Šibenika, Zadra, Starigrada, Maslenice, Obrovca, Kruševa, Karina Gornjeg, Karina Donjeg, te mještana zaseoka Lončara i Radeka uz pokroviteljstvo i sudjelovanje Natura Jadera - javne ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije i Turističke Zajednice Grada Obrovca, te također članova PD Paklenica, MZ Karin Gornji,  Udruge Karin Resort, Udruge Eko Zrmanja, Karinska Rivijera i Stribor, OPG Tomo Aračić, Dijelatnika Grada Obrovca te uz tehničku potporu Hlad U.T.O, a na poziv udruge za poticanje zaštite okoliša, očuvanje prirode te promicanje održivog razvoja i turizma "Lončari” Iz Gornjeg Karina.

 

 

 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.