Hrvatski radio

Radio Zadar

Toni Gauta o knjizi: "Obična boca Coca-Cole podigla je samopouzdanje našem Kauboju na Euru"

29.03.2022.

10:31

Autor: Željko Kapelari

Toni Gauta i novinar Radio Zadra, Željko Kapelari

Toni Gauta i novinar Radio Zadra, Željko Kapelari

Foto: Ž. Kapelari / Radio Zadar

U ponedjeljak, 28. ožujka je pred punim tribinama dvorane 3 ŠC Višnjik predstavljena knjiga ‘Samopouzdanje bez Inata, 30 treninga i razgovora sa sportskim psihologom’ mladog zadarskog sportskog psihologa Tonija Gaute.

Riječ je o svojevrsnoj zbirci 30 razgovora koje je autor vodio sa sportašima tijekom 30 treninga. Kao akteri se u knjizi pojavljuju profesionalni sportaši i reprezentativci, ali i predstavnici nadolazećih naraštaja sportaša.


- Ideja knjige je došla od ljudi koji me neprestalno pitaju: “daj, što ti to radiš, kako sad to, sportaš dođe kod tebe i što sad vi to točno radite”? Knjiga je doslovno to: 30 treninga i razgovora sa sportašima, kao da prisluškujete razgovor od riječi do riječi. Svaki razgovor u sebi sadrži vježbu i alat kojeg bilo koji sportaš ili natjecatelj može primjeniti na sebi i na natjecanjima. 30 treninga u čak 10 sportova: košarke, tenisa, nogometa, rukometa, vaterpola, plivanja, biciklizma, boksa, atletike i odbojke.Zanimljivo je čuti kako je našem “kauboju” na Euru samopouzdanju podigla obična boca Coca-cole te kako se odbojkašice tjeralo da nose ruksak pun kamenja i tako šetaju 10 minuta i psuju mi majku. Bilo je zbilja svega – istaknuo je Gauta.


Kako zadarski sportaši reagiraju na spoznaju da u svojoj blizini sada imaju i sportskog psihologa?


- Zadarski sportaši reagiraju odlično, zbilja to mogu otvoreno reći. Naravno u početku imaju 101 otpor za probni trening jer misle da su ludi ako dolaze kod mene, a kad vide koliko njihovih suigrača trenira samnom i koji benefit imaju od mentalne pripreme, najčešća rečenica bude: “žao mi je da nisam došao dok sam bio junior”.


Kakva su očekivanja od knjige?


- Očekivanja? Pa da roditelji, sportaši i treneri iskoriste priliku i pročitaju skoro pola besplatne e-knjige koju omogućujem jer je štivo zbilja pitko i dinamično. Svjestan sam da se ljudima danas ne da čitati i da nemaju vremena, no ovo je zbilja praktično i sažeto štivo. Dovoljno je reći da je jedna mlada tenisačica zaželjela da ovo štivo bude lektira u školi.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.