Hrvatski radio

Radio Zadar

Tonka i Zlatko prvi službeni šetači novouređenim bedemima

24.11.2020.

14:18

Autor: Božidar Kolega

Tonka i Zlatko prvi službeni šetači novouređenim bedemima

Tonka i Zlatko prvi službeni šetači novouređenim bedemima

Foto: - / -

U sklopu obilježavanja Dana grada u Zadru je danas svečano otvorena novouređena šetnica gradskim bedemima, projekt vrijedan 24 milijuna kuna i financiran europskim novcem .

Zbog iznimnog povijesno-kulturnog značaja UNESCO je 9. srpnja 2017. godine zadarske bedeme upisao na Popis svjetske baštine, a uvjet je bila sanacija te prenamjena ovog kulturnog dobra koji se koristio kao prometnica i parkiralište.  Sada dobivaju novi život – rekao je zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

 

Branko Dukić

85 posto vrijednosti projekta financirano je novcem iz europskih fondova koji su još jednom dokazali  da služe poboljšavanju kvalitete života naših građana rekla je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak

 

ministrica Tramišak

Prvu službenu šetnju novom šetnicom napravili su Tonka i Zlatko Bajlo. Naime, Zlatko je svoju Tonku zaprosio točno prije 50 godina na  zadarskim bedemima.

 

Tonka Bajlo

A obnovljeni Bedemi omogućit će novi koncept prezentacije kulture, posebice urbanog života i doživljaja grada Zadra na do sada neispričani način, te će dati posjetitelju direktan uvid u karakter grada Zadra, njegovih ulica, ljudi, života i običaja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.