Hrvatski radio

Radio Zadar

TOPCAT: Formula 1 na moru

05.09.2016.

11:39

Autor: Andrea Buča

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Biogradu završeno svjetsko prvenstvo katamarana, jedrilica koje su formule 1 na moru. 70 brodova u izrazito jakoj konkurenciji natjecalo se za prva mjesta u 3 klase. Topcat K1 klasa ima nove svjetske prvak: talijanske jedriličare Guido Pasolini i Lorenzo Casamenati.

Pobjednički tim Svjetskog prvenstva klase K2 uspješno je obranio svoj naslov od 2014. godine: njemačkih jedriličara Robert Zank i Thilo Bethke. U klasi K3 novi svjetski prvak je Ingo Gebhardt.

Ovo su vrlo brzi brodovi, dostižu brzinu od 19-22 čvora zato jer imaju 2 trupca. Kada se nagnete na jedan i stojite u trapezu onda ste jako, jako brzi. - objašnjava Uty Eyc, predsjednica Međunarodnog udruženja klase TOPCAT.

Adrenalin, vjerovatno je to adrenalin, jer prevrtanja su ne svakodnevna nego svakosatna. - kaže Gordan Borčilo, predsjednik jedriličarskog kluba Biograd.

Brzina im je srednje ime a prkošenje gravitaciji sastavni dio vještine. Pašmanski kanal regatno je polje, a Biograd na moru domaćin najboljih TOPCAT jedriličara.

Gordan Borčilo nas je pozvao i rekao, kod nas je prekrasno biste li željeli doći? To je bio moj prvi posjet Biogradu, i odmah sam odlučila, da! ovdje ćemo održati svjetsko prvenstvo. - govori Uta Eyck.

Njih 200 je došlo u Biograd. Specifični su brodovi, rijetko se viđaju u ovim krajevima.

Adrenalin u regatnom polju. Jedriličari u klasi TOPCAT svakodnevno odmjeravaju snage u borbi za naslov svjetskog prvaka. Zahtjevno jedrenje na morskim raketama ne obeshrabruje ni veterane ni dame.

U našoj klasi dvije smo žene, a ta druga je u paru sa ženom, što je jako kul! - smije se Uta.

Danju gužva u Pašmanskom kanalu, navečer na plaži Soline. Nakon regate katamarane valja izvući na obalu.

Pogledajte samo koliko je zahjevno izaći iz mora ovim dvotrupcima koji traže da se točno namjeste da izađu vani. Mislili smo da će biti problema obzirom da smo okupirali glavnu plažu, ali za sada nikakvih problema nema. - kaže Gordan Borčilo.

Atraktivni u moru, atraktivni i na suhom. Jedan tim oborio je organizatore s nogu. U Biograd su potegnuli s dalekih Maldiva.

Ovo je prvi put u mom životu. Bio sam vrlo ponosan kada sam zalijepio Maldivi na jedro Topcat jedrilice. - ističe Abdul Ghafoor s Maldiva.

Mi ne očekujemo pobjedu ali očekujemo da ćemo mnogo naučiti. U našoj zemlji imamo mnogo jedriličarskog potencijala i možemo trenirati čitavu godinu jer je temepratura mora uvijek 28. - kaže Adam Faisal.

Oduševljeni sudjelovanjem, podjednako su očarani i Hrvatskom. Nogometaši su nam donijeli popularnost i među Maldivcima.

Hrvatski igrači su među najboljima na svijetu. I mala djeca na Maldivima znaju za Modrića. On je jako jako poznat. - hvali nas Abdul.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.