Hrvatski radio

Radio Zadar

Tornado: "To je bila uobičajena sastavnica navijačkog folklora!"

19.02.2017.

19:13

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Potaknuti događajima koji su se dogodili u petak u Šibeniku, te medijskim i političkim napadima na UN Tornado Zadar, odlučili smo prekinuti šutnju o svemu i objaviti našu stranu priče, počeli su svoje priopćenje Tornadovci...

... i nastavili. Napis koji su objavili na svojoj Facebook stranici prenosimo u cijelosti bez intervencija. Prosudite sami...

Prvo od čega treba krenuti je sporno skandiranje radi kojeg smo (formalno) izbačeni iz dvorane. Igrač Cedevite Džanan Musa, na utakmici između KK Zadar i KK Cedevita 07. 01. 2017. je svojim nedoličnim ponašanjem, gestikulacijama oponašanja pucnjave po navijačima i hvatanjem za međunožje s nama otvorio frontu koja nije niti prva niti zadnja u Hrvatskoj. Kao navijači navikli smo na stvaranje pritiska suparničkim igračima i takav oblik skandiranja nije nikakvo poticanje na mržnju prema nacionalnoj osnovi nego uobičajena sastavnica navijačkog folklora. U Zadru su igrali igrači drugih nacionalnosti koji i godinama poslije iz drugih klubova hvale zadarske navijače, a prema njima nikada nije bila upućena ružna riječ. Držimo se one: „Svakome po zasluzi.“

Drugo i najvažnije, čitava ova fama oko Tornada, medijsko razapinjanje i moraliziranja političara potaknuti su ničim nego činjenicom da nismo pristali na šutnju. U desetom mjesecu prošle godine smo u mirnom okupljanju s Trga zatražili smjene nesposobnih kadrova u upravi kluba koji su godinama prikrivali malverzacije u KK Zadar dok su im leđa čuvali najviši dužnosnici gradskog HDZ-a, izravno ili neizravno uključeni u poslove oko kluba. Stvarne krivce za ovakvo stanje smo otvoreno prokazali nakon čega počinje diskriminirajući i represivni odnos prema našim članovima.

Zastrašujuće je to da je od toga dana zadarska policija postala oruđe u rukama vladajućih struktura, a u prilog tome govori činjenica da je protiv naših članova od 14. 10. 2016. do danas podneseno više od 30 optužnih prijedloga u kojima se sudu predlažu zatvorske kazne, zabrane posjećivanja utakmica KK Zadar, te drakonske novčane kazne. A sve to u namjeri da se obezglavi grupa, na posebnom udaru su članovi iz vodstva Tornada koji se već duže vrijeme suočavaju s progonom epskih razmjera koji je prošli tjedan okrunjen sudskim zabranama posjećivanja utakmica KK Zadar na godinu dana.

Svjesni s kim ulazimo u borbu bili smo prisiljeni otići dalje od uobičajenih metoda iskazivanja nezadovoljstva koje očito nisu naišle na plodno tlo dok su odgovorni okretali glavu. Dana 10.2.2017. godine, organizirano je okupljanje ondje gdje glavni krivci za katastrofu u klubu nisu glavu mogli okrenuti nigdje nego u pod i gdje se nisu više mogli praviti gluhi. Ispred premijera države, gradonačelnika i ostalih visokih dužnosnika gradske i županijske vlasti jasno smo iskazali svoje nezadovoljstvo, te je predstava o idili u gradu propala i "car je bio gol". To je ono što nam se nikako nije moglo oprostiti i zbog čega se krenulo s još žešćim progonom naših članova, a sve rezultira izbacivanjem iz dvorane u Šibeniku i medijskim linčom koji je uslijedio. Izvrtanje teza nastavlja se premijerovom izjavom kako zakone prema navijačima treba postrožiti, sukladno hrvatskom običaju da se ne zadire u ishodište problema nego u njegove posljedice.

U iste okvire obrazloženja zbog kojega smo izbačeni ulaze i različite već standardizirane poruke na tribinama („Tovarske pi**e“, „Gazi purgere“), ali nikada na njih nitko nije reagirao do ovog slučaja, pa je logično zapitati se je li naše skandiranje Musi samo dimna zavjesa za ono zbog čega je 120 pripadnika Tornada zapravo završilo na policiji, a to je očajničko pokušavanje da nas se utiša jer smo se usudili taknuti u osinje gnijezdo i pokvariti idiličnu predizbornu kampanju.

Svjesni smo da oni protiv kojih smo podigli glas, osim kriminala, novca i moći ne poznaju druge vrijednosti, a mi im poručujemo da su se upustili u bitku koju nikada neće dobiti. Nema tog zakona i kazne koja će nas ovaj put spriječiti da idemo do kraja. Ne možete nas zastrašiti, ušutkati niti kupiti. Naši ideali nemaju stranačke boje, ne mijenjaju se kako vjetar puše i vođeni su isključivo ljubavlju prema našoj svetinji, a to je KK Zadar!

Udruga navijača Tornado Zadar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.